Trojobal bez vejce – nejlepší alternativy
Při obalování vejce nepotřebujete – existují i další možnosti, jak si vyrobit křupavý trojobal bez vejce. Pokud při obalování nemůžete nebo nechcete vejce používat, na dm.cz se dozvíte, jak na to.

Proč obalovat?
Kdo by neměl rád potraviny obalené v křupavém těstíčku? Ať už jsou to ryby, maso, zelenina nebo tofu – obalování potravin je oblíbené, a to z dobrého důvodu: nejen že je křupavý trojobal jednoduše lahodný, obalování zároveň brání tomu, aby během procesu vaření neunikala z potravin šťáva. Díky trojobalu se také zachová aroma pokrmu. Vejce slouží při obalování jako pojivo a zajistí, aby trojobal neodpadl. Vyznáváte veganský životní styl nebo z jiného důvodu nechcete nebo nemůže použít vejce? Nebojte se, křupavého trojobalu se vzdát nemusíte. Zeleninové karbanátky nebo květákové řízečky mohou křupat i bez vajíčka. Při obalování bez jeho použití je však nutné hustou vaječnou hmotu něčím nahradit. Náhradní substance musí být podobně hustá, aby dobře přilnula.
Křupavý trojobal bez vejce
Trojobal je důležitou součástí pokrmu ať už na řízku, rybě nebo domácích kuřecích nugetkách. Klasické obalování většinou probíhá tak, že obalíme kousek masa apod. v mouce, následně jej ponoříme do rozšlehaného vejce a na závěr obalíme ve strouhance. A pak už hurá na pánev. Pokud žijete vegansky nebo zápasíte s alergií na vejce, pak se možná ptáte, jak obalování bez vajec funguje. Jde to vůbec? Stručná odpověď zní: ano! S těmito alternativami bude křupavý obal držet i bez použití vejce:
- osolené mléko,
- smetana nebo kondenzované mléko,
- jogurt,
- hořčice,
- voda,
dm tip: Má-li být trojobal navíc bezlepkový, je možné místo mouky použít také polentu a místo strouhanky pomleté oříšky, vločky nebo kukuřičné lupínky.
Obalování bez vajec s mléčnými produkty
Trojobal bez vejce se vám skvěle vydaří s mléčnými produkty, jako jsou jogurt, mléko, kondenzované mléko nebo smetana. Při obalování bez vajec byste měli tekutinu, do které namáčíte kousky masa či zeleniny, ideálně zjemnit solí. Pak postupujte jako obvykle: nejprve vložte do mouky, poté namočte do mléka a na závěr obalte ve strouhance. Pro hrubší trojobal je možné tento postup zopakovat. Abyste docílili hustší konzistence použité tekutiny, můžete si jeden krok ušetřit a smíchat zvolený mléčný výrobek s moukou, okořenit a dobře vymíchat, dokud nevznikne hustá směs bez hrudek. Do této směsi pak jednoduše ponořte obalované kousky, dokud jí nebudou zcela pokryté, následně je obalte ve strouhance a z obou stran opečete dokřupava.
dm tip: Chcete-li mít trojobal bez vejce ještě křupavější, je možné dát do strouhanky trochu tvrdého sýra.
Veganský trojobal bez vejce
V případě veganské varianty se vyhněte mléčným produktům a místo nich použijte vodu, hořčici nebo rostlinný nápoj. Pokud pracujete s hořčicí, nemusíte už zeleninu, tofu ani podobné ingredience nijak silně kořenit. S rostlinným nápojem nebo vodou můžete během obalování bez vajec postupovat následovně:
- Smíchejte vrchovatou polévkovou lžíci mouky se třemi polévkovými lžícemi vody nebo rostlinného mléka. Dle vlastní chuti přidejte špetku soli a jiné koření. Dobře zamíchejte.
- Připravte si talíř se strouhankou.
- Nyní obalte své zeleninové řízečky nebo jiné veganské pochutiny v tekutině tak, aby byly dobře pokryté ze všech stran.
- Následně obalte ve strouhance. (Zopakujte kroky 3 a 4, abyste získali tlustší trojobal)
- Opečte a vychutnejte. K obalování bez vajec i s nimi se skvěle hodí koření jako pepř nebo paprika.
dm tip: Věděli jste, že existuje rýžová, sójová nebo dokonce mandlová mouka? Pokud se chcete vyhnout obyčejné mouce, pak v sortimentu dm naleznete její skvělé alternativy.
Konec seznamu
Jak se vyhnout chybám při obalování
Samotný trojobal představuje jakýsi „kabátek“, který během smažení ochrání maso, ryby nebo zeleninu a zajistí, že nedojde k úniku šťávy. To je totiž častou chybou, ke které dochází jak u klasického obalování, tak při použití trojobalu bez vejce. Obalované kousky se v důsledku toho nejen že vysuší, ale trojobal se začne na povrchu uvolňovat, ztratí svou pevnost a odpadne. Shrnuli jsme pro vás pět užitečných tipů, díky kterým bude trojobal bez vejce dobře držet a zůstane křupavý.
Pět tipů na trojobal bez vejce
- Než se dáte do obalování, maso i ostatní obalované suroviny dobře osušte. Maso by se kupříkladu mělo předem naklepat, aby se na jeho povrchu nacházelo více proteinů, což pomůže tomu, aby trojobal dobře přilnul. Kuřecí prsa lze na povrchu eventuálně také nařezat.
- Dbejte na správné pořadí: mouka zajistí, aby se absorbovala přebytečná tekutina. Jestliže používáte směs mouky a vody nebo mouky a mléka, lze při obalování obalované kousky moukou lehce poprášit.
- Nechejte trojobal lehce zaschnout, než budete postupovat dále.
- Do trojobalu bez vejce lze jako náhradu za vejce použít podmáslí a kukuřičný škrob místo mouky: tím získáte vzdušný a lehký trojobal. Kukuřičný škrob vytvoří během chvilky křupavou skořápku a údajně k masu přilne lépe než obyčejná mouka. dm tip: Přidejte do podmáslí trochu česneku a dijonské hořčice, to zajistí delikátní chuť.
- Namísto mouky můžete klidně použít také panko: řízek tak bude ještě křupavější. Panko je mouka na obalování, která pochází z japonské kuchyně a skládá se z větších drobků bílého pečiva.


