Tak lahodně chutná podzim: Dýňovo-skořicový trhací chléb
Sladká, chutná a skořicovo-máslová – takovou dýni jste určitě ještě nejedli.
Podzim je krásné období, které si můžete ještě více zpříjemnit hned několika způsoby. S našimi tipy si podzim užijete naplno a letní měsíce vám nebudou ani trochu chybět. Co neodmyslitelně patří k podzimu? Samozřejmě dýně.
Došly vám nápady, jak dýni v kuchyni využít? Máte dýňové polévky plné zuby a už se na její oranžovou texturu nemůžete ani podívat?
Prozradíme vám, jak můžete tohoto oranžového obra zpracovat úplně jiným způsobem, a to jako sladkou variantu. Upečte chutný a lahodný dýňovo-skořicový trhací chléb.
Dýně trochu jinak
První do žluta zbarvené listy pomalu padají ze stromů a ohlašují příchod podzimu. Magické období plné barev je zase tu a s ním i čas, kdy se navečer každý rád doma schoulí v heboučkém svetru na útulné pohovce. Udělejte si voňavý šálek kakaa a pusťte se do přípravy vaší nové oblíbené pochoutky.
Co potřebujete na dýňovo-skořicový trhací chléb?
Dýňové pyré:
- 1 malá dýně hokkaido (recept nevyžaduje pyré z celé dýně – zbytek můžete dát zamrazit nebo použít na jiné recepty, např. na dýňovou polévku)
Kynuté těsto:
- 500 g dmBio pšeničné mouky typ 550
- 125 ml dmBio ovesného nápoje natur
- 125 g dmBio třtinového cukru
- 110 g másla
- 1 ks vejce
- 7 g dmBio sušeného droždí
- 1 žloutek
- 180 g dýňového pyré
- 1 čajová lžička soli
- 1 sáček dmBio vanilkového cukru Bourbon
Náplň:
- 80 g změklého másla
- 3 lžičky dmBio Naturland skořice mleté
- 60 g dmBio třtinového cukru
Kromě toho:
- Kruhovou dortovou formu (nejlépe s nastavitelnou velikostí) nebo formu na biskupský chlebíček
- Trochu změklého másla a cukru na vymazání formy, pokud není nepřilnavá
Jdeme na to:
Připravte si dýni
Na přípravu dýňového pyré si nejprve předehřejte troubu na 190 °C (horkovzduch). Dýni mezitím umyjte, rozpulte a střed se semínky vydlabejte. Plech vyložte pečícím papírem a dýni pečte po dobu 40-50 minut, dokud nebude při píchnutí vidličkou měkká. Po upečení nechte dýni vychladnout.
Na kynuté těsto dejte do hrnce ovesné mléko, cukr, kousky másla, vejce, žloutek, dýňové pyré, sůl a vanilkový cukr. Směs zahřívejte na mírném ohni, dokud se máslo zcela nerozpustí. Dbejte na to, aby směs nebyla horká (neměla by se vařit), jinak droždí ztratí účinek. Směs stále míchejte.
Hnětení těsta na trhací chléb
Mouku a droždí dejte do mixovací nádoby a promíchejte. Přidejte tekuté teplé (ne horké) přísady a pomocí háku hněťte po dobu 5 minut do vzniku těsta. Na pomoučené pracovní ploše vytvarujte těsto do koule a vložte jej do lehce pomoučené misky. Těsto v misce nechte na teplém místě kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí (přibližně 1 hodina).
Vyklopte a potřete
Připravte kruhovou formu na dort (ø přibližně 20-22 cm), formu na biskupský chlebíček nebo pekáč. Pokud nejsou formy potaženy nepřilnavým povrchem, doporučujeme je vymazat máslem a následně posypat cukrem.
Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte válečkem do obdélníku (přibližně 40 x 35 cm) na tloušťku 1 cm. Následně jej potřete změklým máslem. Smíchejte cukr a skořici dohromady a rozválené těsto jimi rovnoměrně posypte. Nakonec těsto nakrájejte kráječem na pizzu nebo ostrým nožem na 16 malých obdélníků.
Pokud používáte kruhovou dortovou formu:
Obdélník srolujte podélně do šneka a zčásti ho překryjte dalším obdélníkem. Stejně postupujte se zbylými připravenými kousky těsta, dokud nebudete mít jednoho velkého šneka. Trhací chléb může vypadat klidně i trochu rustikálně.
Pokud používáte formu na biskupský chlebíček:
Obdélníky těsta pokládejte do formy do vrstev jeden na druhý.
Poté nechte dokynout dalších 15 minut. Mezitím předehřejte troubu na 170 ° C (horkovzduch).
A teď do trouby
Vykynutý dýňovo-skořicový trhací chléb pečte asi 40-45 minut. Pokud začne povrch příliš rychle hnědnout, přikryjte chléb po 30 minutách alobalem.
Než si na chlebu pochutnáte, nechte jej dostatečně vychladnout. Trhací chléb chutná nejlépe čerstvý.
Náš tip:
Nejlepší je skladovat trhací chléb v misce s víkem a spotřebovat jej do tří dnů. Následující den si ho můžete rozpéct do křupava v troubě nebo toustovači.
Přivítejte i vy podzimní období s originálním receptem na trhací chléb. Objednejte si v dm online shopu všechny potřebné suroviny a pusťte se do toho.