Špaldovo-celozrnná vánočka s brusinkami

Suroviny:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky dmBio
- 250 g celozrnné špaldové mouky dmBio
- 200 g vanilkového ovesného nápoje dmBio
- 90 g třtinového cukru dmBio
- 130 g ghee másla dmBio
- 50 g kvalitního rumu
- 100 g sušených brusinek dmBio
- 7 g sušeného droždí dmBio
- 1 vejce
- 1/2 muškátového ořechu
- 1 vanilkový cukr Bourbon dmBio
- 2 hrsti loupaných dmBio mandlí
- 30 g dmBio čoko kousků
- lžíci soli
- kůru z jednoho citronu
Postup:
Do velkého hrnku rozdrobte sušené droždí a přidejte k němu 2 lžíce cukru, malé množství teplého mléka, dvě lžíce hladké mouky a vše promíchejte. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě (trouba, topení, ale pozor, aby teplota nepřesáhla 37 ºC).
Mezitím promíchejte v misce obě mouky a prosejte je do mísy. U celozrnné-špaldové mouky v sítku zbydou větší části zrna, která sítkem neprojdou. Přisypte je také do mísy.
K moukám přisypte cukr, jednu špetku soli a vanilkový bourbon cukr.
Do mísy rozklepněte vejce a přidejte brusinky namočené v rumu. Lehce lžíci promíchejte a přidejte kvásek, aby se alespoň trošku suroviny spojily a uhněťte v robotu. Použijte nástavec typu hák a hněťte aspoň 10 minut na nízkou rychlost.
Po deseti minutách přidejte do těsta ghee máslo.
Přisypte kousky čokolády, citronovou kůru a nastrouhaný muškátový ořech. Nechte promíchat už jen tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí dohromady. Poté nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z každého dílu vytvořte bochánek. Nejlépe to jde tak, že schováte bochánek do dlaně se zahnutými prsty a krouživými pohyby na pracovní ploše rukou tvoříte souměrný bochánek. Vytvořte 9 pramenů. Vánočka z devíti pramenů je na pletení jednodušší. Spodní patro se skládá ze čtyř prostřední ze tří a horní ze dvou pramenů.
Jakmile máte spodní patro upletené, položte jej na plech. Hranou udělejte uprostřed spodního patra menší důlek, kam následně střední patro krásně zapadne. Na spodní patro položte prostřední a poslední horní patro položte na vánočku tak, že konce přetáhnete přes okraje a podložte je pod vánočku.
Zapletenou vánočku nechte 40 min odpočinout, potřete vejcem a přidejte nasekané mandle. Nechte dokynout, rozehřejte si troubu na 180ºC horkovzduch cca 35-40 minut dle trouby.
Hotovou vánočku vyndejte, můžete potřít ghee máslem a pocukrovat.