Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Sváteční hlavní chod: ořechová pečeně

Vegetariánská sekaná s brusinkami, pečená zelenina a brambory na talíři

Vyzkoušejte připravit slavnostní menu pro změnu zcela bez masa. Máme pro vás tip na výtečný recept, se kterým vykouzlíte na Štědrý den dokonalou slavnostní večeři pouze z vegetariánských surovin.

Suroviny na 4 porce

Suroviny na ořechovou pečeni:

  • 100 g mandlí dmBio
  • 100 g kešu jader dmBio
  • 40 g slunečnicových semínek dmBio
  • 100 g vlašských ořechů dmBio
  • 60 g sezamových semínek dmBio
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 rajčata sušená na slunci dmBio
  • 150 g horského sýru typu Bergkäse
  • 50 g parmazánu
  • 3 vejce
  • 1 svazek petržele
  • 2-3 větvičky rozmarýnu
  • 2-3 větvičky tymiánu
  • 3 lžíce středně ostré hořčice dmBio
  • 2 lžíce bezlepkové sójové omáčky
  • sójová omáčka Tamari
  • 75 g bezlepkového toastového chleba
  • 2-3 lžíce studeného másla
  • mořská sůl a pepř
  • nakládané brusinky

Suroviny na zeleninovou přílohu:

  • 4 ks mrkve nebo jiné kořenové zeleniny
  • mořská sůl
  • 3 lžíce olivového oleje dmBio
  • 2 červené papriky
  • petržel na ozdobení

Suroviny na bramborový humus:

  • 1 kg moučných brambor
  • 3 stroužky česneku
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 5 lžic olivového oleje dmBio
  • 3 lžíce tahini dmBio (sezamová pasta)
  • ½ sklenice cizrny dmBio

Postup

  1. Jádra a semínka orestujte bez tuku na pánvi s nepřilnavým povrchem. Poté je nechte vychladnout. Následně oloupejte mrkev a nakrájejte ji najemno. Cibuli a stroužky česneku také oloupejte a nasekejte nadrobno.
  2. Sušená rajčata nakrájejte najemno. Horský sýr a parmezán nastrouhejte nahrubo. Toastový chleba rozdrobte mezi prsty na malé kousky. Listy petržele, tymiánu a rozmarýn nasekejte najemno.
  3. Předehřejte troubu - horkovzdušnou na 180 °C, normální na 200 °C (horní i dolní ohřev). Jádra a semínka rozmixujte najemno v mixéru a dejte je společně s ostatními připravenými surovinami do misky.
  4. Přidejte vejce, hořčici a bezlepkovou sójovou omáčku. Směs dobře promíchejte rukama nebo v robotu. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Pečicí formu ve tvaru biskupského chlebíčku vyložte pečicím papírem. Nalijte do ní ořechovou směs a překryjte alobalem. Následně formu položte na hluboký plech, vložte do předehřáté trouby na střední mřížku a pečte asi 30 minut.
  6. Mezitím začněte vařit v hrnci osolenou vodu na brambory a přiveďte ji k varu. Omyjte kořenovou zeleninu, oloupejte ji a nakrájejte na nudličky. Společně s paprikou je položte do otevřené pečicí formy, pokapejte olivový olejem, posypte mořskou solí a vložte je do trouby asi 30 minut před dopečením ořechové pečeně. Oloupejte brambory, nakrájejte je na čtvrtky, dejte do vody a nechte je vařit do měkka asi 20 minut.
  7. Z pečeně sejměte po 30 minutách alobal, potřete rovnoměrně máslem a nechte péct dalších 20 minut v troubě. Sceďte cizrnu a rozmačkejte ji vidličkou. Brambory rozmačkejte pasírovačem. Přidejte oloupané stroužky česneku a vše promíchejte s cizrnovým pyré, muškátovým oříškem, olivovým olejem, pastou tahin, solí a pepřem.
  8. Pečeni a zeleninu vyndejte z trouby a nechte vychladnout asi 5 minut. Poté ji vyklopte z formy a servírujte společně s bramborovým humusem a nakládanými brusinkami.
  9. Čas přípravy: 35 minut
  10. Celkový čas: 1 hodina a 30 minut

Konec seznamu