Neapolská veganská pizza

dm drogerie
19. 6. 2025

Hotové za 40 min.
Čas na přípravu: 15 min.
•
Doba vaření/pečení: 25 min.
1192 kcal/porce
Vegetariánské
•
Veganské
•
Hlavní chod
•
italská kuchyně
Přísady
na 4 porce (4 pizzy)
Na kvásek budete potřebovat:
150 g dmBio pšeničné mouky, typ 550
100 ml studené vody
1 g sušeného droždí
Na těsto:
500 g dmBio pšeničné mouky, typ 550
345 ml studené vody
1 g sušeného droždí
20 g jemné mořské soli
Na náplň:
2 červené cibule
1 lilek
2 PL dmBio olivového oleje na pečení
sůl
čerstvě namletý pepř
180 g oliv Kalamata
180 g dmBio sušených rajčat v oleji
180 g artyčoků naložených v oleji
160 ml dmBio rajčatové omáčky s grilovanou paprikou
80 g dmBio toppingu kešu & mandle
Příprava
Těsto na pizzu:
Smíchejte suroviny
Mouku smíchejte s vodou a nechte asi 30 minut odpočívat. Do těsta přidejte droždí a dobře ho zapracujte. Těsto hněťte asi 10–15 minut, dokud nebude hladké.
Nechte odpočinout
Kvásek nechte uležet v uzavřené dóze při pokojové teplotě alespoň 24 hodin.
Dokončete těsto
Po 24 hodinách zapracujte do kvásku 500 g mouky, 345 ml studené vody a droždí. Přidejte sůl a těsto hněťte dalších 10–15 minut. Vytvarujte do koule a nechte přibližně hodinu kynout.
Náplň:
Zeleninu nakrájejte a osmažte
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Lilek omyjte, odřízněte z něj konce a nakrájejte ho na příčné, asi půl centimetru silné plátky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na smažení, plátky lilku osmažte s plátky cibule z obou stran, osolte a opepřete. Nechte odkapat v papírové utěrce.
Připravte si náplň
Předehřejte troubu na 280 °C. Olivy, rajčata a artyčoky slijte a dle libosti je pokrájejte.
Naporcujte
Těsto na pizzu rozdělte na čtyři porce, vytvarujte z nich kuličky a nechte je zhruba hodinu odpočívat. Na dobře pomoučněné pracovní ploše z nich rukama vytvarujte pizzy.
Obložte těsto
Každou pizzu potřete rajčatovou omáčkou a navrch dejte připravenou zeleninu. Vše posypte toppingem kešu & madle.
Upečte
Ztlumte troubu na 250 °C a pečte pizzy přibližně 5–8 minut.