Mazanec
Tradiční bochánek nesmí na Velikonoce chybět.

Těsto:
- 250 ml mléka
- 1 lžíce cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 250 g dmBio celozrnné pšeničné mouky
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 70 g sladidla erythritol
- ½ lžičky citonové kůry, nastrouhané
- ¼ lžičky dmBio vanilky bourbon mleté
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 60 g dmBio másla ghee
- 1 vejce
- 60 g dmBio vlašských ořechů, nasekaných
- 40 g dmBio brusinek slazených jablečnou šťávou
Na dokončení:
- 1 vejce
- mandlové lupínky
Postup:
Do hrnku vlijte vlažné mléko, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy vložte celozrnnou i hladkou mouku, špetku soli, sladidlo erythritol, citronovou kůru, vanilku, muškátový oříšek, změklé máslo ghee, vejce, kvásek a v robotu, nebo ručně s vařečkou zpracujte těsto. Těsto má být vláčné, ale nemělo by se přichytávat na stěny mísy. Když je zpracované, zakryjte mísu s těstem kuchyňskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
Po vykynutí těsto položte na vál, přidejte brusinky, ořechy a zapracujte. Vytvořte bochánek. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte kuchyňskou fólií a nechte znovu cca 45–60 minut kynout.
Troubu předehřejte na 160°C.
Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí, pečte 60 - 70 minut dozlatova.
V průběhu pečení, (troubu však otevřete nejdříve po 30 minutách pečení) mazanec opět potřete rozšlehaným vejcem, případně přidejte další mandle.
Mazanec můžete podávat s marmeládou, nebo s ořechovým máslem.