Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Předkrm ke svátečnímu jídlu: Avokádový salát s granátovým jablkem

Salát s avokádem, pomerančem, granátovým jablkem, špenátem a sýrem v keramické misce na stole

Naservírujte slavnostní štědrovečerní večeři ve vegetariánském stylu. Jako netradiční vánoční předkrm doporučujeme výtečný avokádový salát s granátovým jablkem v kombinaci s výraznou chutí granoly. Zrníčka granátového jablka dodají tomuto pokrmu příjemnou sladkokyselou chuť a navíc jej barevně krásně ozdobí.

Suroviny na 2 porce

Základ

  • 1 avokádo
  • jádra z ½ granátového jablka
  • 2 hrsti listového špenátu
  • 1 pomeranč
  • 50 g čerstvého kozího sýru

Octová zálivka

  • 3 lžíce olivového oleje dmBio
  • 2 lžíce mandlového krému dmBio
  • 2 lžíce balzamikového octa dmBio
  • 1 lžíce květového medu dmBio
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

Granola

  • 100 g pohanky dmBio
  • 100 g sezamových semínek dmBio
  • 50 g dýňových semínek dmBio
  • 50 g lískových oříšků dmBio
  • 50 g slunečnicových semínek dmBio
  • ½ větvičky tymiánu
  • ½ větvičky rozmarýnu
  • 100 ml olivového oleje dmBio
  • 1 lžíce květového medu dmBio
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1-2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Na granolu promíchejte v misce pohanku, sezamová a dýňová semínka, lískové oříšky a slunečnicová semínka. Následně přidejte listy tymiánu a nasekaný rozmarýn.
  2. Olivový olej, med, šťávu z pomeranče, hořčici, sůl a pepř smíchejte ve sklenici, nalijte do misky s granolou a dobře zamíchejte. Hmotu rozprostřete rovnoměrně na plech a dejte péct do trouby asi na 20 minut.
  3. Mezitím omyjte baby špenát a nechte ho trochu oschnout. Granátové jablko rozpůlte a vydlabejte zrníčka. Poté vyfiletujte pomeranč.
  4. Na octovou zálivku smíchejte olivový olej, mandlový krém, balzamikový ocet, hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř.
  5. Listový špenát, avokádo, zrníčka granátového jablka a pomeranč naaranžujte na talíř a zalijte octovou zálivkou. Navrch rozdrobte kozí sýr. Nakonec posypte salát vychlazenou granolou.
  6. Čas přípravy: 25 minut
  7. Celkový čas: 25 minut

Eva Fischer von foodtastic.at

Blog foodtastic.at blogerky Evy patří k neznámnějším food blogům v Rakousku. Její bezlepkové recepty vynikají skvělou chutí a úžasnými kreacemi. Kombinace kvalitních a pečlivě vybraných surovin spolu s kreativními nápady a kuchyňským know-how pro vás bude opravdovým gastronomickým zážitkem. Spoustu dalších receptů najdete i v jejích kuchařkách.

„U stravování nejde jen o samotné jídlo a pití. Pro mě má tento pojem mnohem důležitější roli. Strava je ta nejkrásnější věc, bez které člověk nemůže žít. Inspiruje mě, dodává mi živiny, navozuje lepší náladu a sbližuje mě ještě více s mými nejbližšími. Dokážete si představit něco více společenského než je jídlo?”

Konec seznamu