Předkrm ke svátečnímu jídlu: Avokádový salát s granátovým jablkem

Naservírujte slavnostní štědrovečerní večeři ve vegetariánském stylu. Jako netradiční vánoční předkrm doporučujeme výtečný avokádový salát s granátovým jablkem v kombinaci s výraznou chutí granoly. Zrníčka granátového jablka dodají tomuto pokrmu příjemnou sladkokyselou chuť a navíc jej barevně krásně ozdobí.
Suroviny na 2 porce
Základ
- 1 avokádo
- jádra z ½ granátového jablka
- 2 hrsti listového špenátu
- 1 pomeranč
- 50 g čerstvého kozího sýru
Octová zálivka
- 3 lžíce olivového oleje dmBio
- 2 lžíce mandlového krému dmBio
- 2 lžíce balzamikového octa dmBio
- 1 lžíce květového medu dmBio
- šťáva z citronu
- sůl a pepř
Granola
- 100 g pohanky dmBio
- 100 g sezamových semínek dmBio
- 50 g dýňových semínek dmBio
- 50 g lískových oříšků dmBio
- 50 g slunečnicových semínek dmBio
- ½ větvičky tymiánu
- ½ větvičky rozmarýnu
- 100 ml olivového oleje dmBio
- 1 lžíce květového medu dmBio
- šťáva z jednoho pomeranče
- 1-2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Na granolu promíchejte v misce pohanku, sezamová a dýňová semínka, lískové oříšky a slunečnicová semínka. Následně přidejte listy tymiánu a nasekaný rozmarýn.
- Olivový olej, med, šťávu z pomeranče, hořčici, sůl a pepř smíchejte ve sklenici, nalijte do misky s granolou a dobře zamíchejte. Hmotu rozprostřete rovnoměrně na plech a dejte péct do trouby asi na 20 minut.
- Mezitím omyjte baby špenát a nechte ho trochu oschnout. Granátové jablko rozpůlte a vydlabejte zrníčka. Poté vyfiletujte pomeranč.
- Na octovou zálivku smíchejte olivový olej, mandlový krém, balzamikový ocet, hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř.
- Listový špenát, avokádo, zrníčka granátového jablka a pomeranč naaranžujte na talíř a zalijte octovou zálivkou. Navrch rozdrobte kozí sýr. Nakonec posypte salát vychlazenou granolou.
- Čas přípravy: 25 minut
- Celkový čas: 25 minut
Eva Fischer von foodtastic.at
Blog foodtastic.at blogerky Evy patří k neznámnějším food blogům v Rakousku. Její bezlepkové recepty vynikají skvělou chutí a úžasnými kreacemi. Kombinace kvalitních a pečlivě vybraných surovin spolu s kreativními nápady a kuchyňským know-how pro vás bude opravdovým gastronomickým zážitkem. Spoustu dalších receptů najdete i v jejích kuchařkách.
„U stravování nejde jen o samotné jídlo a pití. Pro mě má tento pojem mnohem důležitější roli. Strava je ta nejkrásnější věc, bez které člověk nemůže žít. Inspiruje mě, dodává mi živiny, navozuje lepší náladu a sbližuje mě ještě více s mými nejbližšími. Dokážete si představit něco více společenského než je jídlo?”
Konec seznamu