Pečení s dětmi – snadné recepty a tipy pro rodiče
Pečení vánočního cukroví s dětmi je vrcholem celého roku a zábavou pro malé i velké. Jak se na to nejlépe připravit, které sladké pochoutky upečete nejsnáze a proč pečení s dětmi podporuje i jejich rozvoj? Čtěte dále.

Vánoční pečení s dětmi – recepty i pro děti
Než začne velké pečení s dětmi, mnoho rodičů si už předem hledá jednoduché a rychlé recepty na sladké cukroví. Pokud při tom použijete přírodní ingredience a alternativy cukru, bude mít pečení s dětmi ještě další přidanou hodnotu.
Našli jsme pro vás několik opravdu dobrých receptů bez rafinovaného cukru a v následujícím článku vám ukážeme pár praktických tipů, jak se svými dětmi upečete výborné dobroty snadno a rychle.
Místo cukru použijte ovocná sladidla v podobě různých sirupů, jako jsou například javorový nebo agávový. Pro doslazení můžete použít i sušené ovoce. Bílou mouku vyměňte za celozrnnou. Přidat můžete i nastrouhané ovoce a ořechy – pečení s dětmi nikdy nebylo jednodušší a vánoční pochoutky budete mít hotové cobydup.
Malí sobíci
Budete potřebovat:
23 dkg másla,
13 dkg březového cukru,
1 vejce,
38 dkg celozrnné mouky,
preclíky se solí,
brusinky.
Jak na to?
Máslo včas vyndejte z lednice, aby změklo. Poté vyšlehejte změklé máslo a cukr do pěny. Následně přidejte vejce a mouku a znovu důkladně prohněťte. Těsto nechte asi půl hodiny odpočívat v lednici.
Na samotné sobíky vytvarujte malé kuličky a lehce je stlačte. Do středu každé z nich dejte brusinku coby čenich, pomocí dřevěné špejle vypíchněte dírky na oči, preclíky rozpulte a připevněte nahoře jako parohy. Pečení s dětmi může být pořádná kreativní zábava.
Sušenky nakonec pečte v troubě asi deset minut při 180 °C.
Špaldové sušenky
Budete potřebovat:
12 dkg másla,
6 lžic agávového sirupu,
1 žloutek,
45 dkg špaldové mouky,
20 dkg čerstvého sýra.
Jak na to?
Změklé máslo, med, žloutek a čerstvý sýr promíchejte, přidejte mouku a vypracujte těsto. Nechte ho hodinu odpočívat v lednici.
Poté těsto rozválejte a vykrajujte sušenky podle libosti. Pečte asi deset minut při 180 °C.
Ovesné penízky
Budete potřebovat:
3 lžíce másla,
5 lžic agávového sirupu,
1 bílek,
1 mrkev,
12 dkg celozrnné mouky,
14 dkg ovesných vloček,
4 lžíce podmáslí,
1 lžičku prášku do pečiva,
mletý hřebíček,
skořici,
kardamom,
rozinky podle chuti.
Jak na to?
Máslo a cukr utřete do pěny a přidejte vyšlehaný bílek. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, prosátou mouku, prášek do pečiva, mletý hřebíček, skořici, kardamom a případně rozinky. Nakonec přidejte ovesné vločky a podmáslí a vše dobře promíchejte do těsta.
Lžící vytvarujte na papíru malé penízky a ozdobte například ovesnými vločkami. Pečte asi deset minut při 180 °C.
Na co si dát pozor při pečení s dětmi?
Aby pečení s dětmi proběhlo hladce a všichni jste si ho užili, je důležité se dobře připravit. Kromě potřeb na pečení, jako jsou vykrajovátka, přísady a podobně, by neměl chybět ani správný outfit. Vybavte děti zástěrami, vlásky stáhněte do gumičky nebo schovejte pod pekařskou čepici. Pak už jen zbývá řádně si umýt ruce a můžete se do toho pustit.
V ideálním případě má každé dítě alespoň kousek své pracovní plochy, kde může dát průchod své kreativitě a tvořit podle svých představ. Chyby jsou při pečení s dětmi dovolené – je důležité být trpělivý a dětem zadat úkoly, které zvládnou udělat s ohledem k jejich věku. Nabídněte vždy i pomocnou ruku a hlavně děti chvalte, protože chvály není nikdy dost.
Při pečení s dětmi je důležité dbát na bezpečnost. Promluvte si s nimi o možných rizicích (například že nesmí sahat na horký plech a podobně) a zkuste se těchto situací vyvarovat. Jasné rozdělení rolí pomůže dětem dobře se zorientovat a soustředit se jen na svůj úkol. Vždy buďte dětem nablízku a případně také zvažte umístění ochranného krytu na sporák a troubu.
Pečení s dětmi nejen pro radost
Společně strávený čas a dobroty vyrobené jen z několika málo ingrediencí – to je pro děti opravdu zábavné a obohacující. Naučí se při tom, jak mohou vlastnoručně z přírodních surovin vyrobit něco lahodného, aniž by se použila různá barviva, umělá aromata a silná dochucovadla. Při odvažování surovin, míchání a vykrajování si děti udělají představu o množství a konzistenci. Pečení navíc podporuje kreativitu, vytrvalost a trpělivost. Při pečení vytváříte pro děti prostor, ve kterém se mohou rozvíjet. Učí se soustředit na konkrétní úkoly po určitou dobu a posilují při tom koordinaci oko-ruka, stejně jako hrubou a jemnou motoriku. Pokud se dílo podaří, nejpozději s prvním ochutnáním se zvedne i sebevědomí dětí. To nejlepší na pečení s dětmi jsou však vzpomínky, které u toho vznikají. Určitě si i vy vzpomenete na tu sladkou vůni při pečení cukroví s maminkou a na uždibování syrového těsta. Tímto se předávají hodnoty z generace na generaci a posiluje se tím uvědomění si toho, co je důležité. Přejeme vám mnoho zábavy při vánočním pečení s dětmi.