Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Kouzlo ořechů ve vánočním cukroví

Čas, kdy se začínáme těšit na Vánoce a v domácnostech se připravují těsta na první cukroví, se pomalu blíží. K těmto svátkům a s nimi spjatému vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří ořechy. Neslouží však jen jako dekorace, v malých cukrovinkách, které jsou svou velikosti akorát tak do pusy, mají své opodstatnění. Proč se oříšky do vánočního cukroví začaly přidávat? Na co si dát při jejich nákupu pozor? A v jaké formě je při pečení můžeme použít?

Jak poznat dobré ořechy?

Při nákupu upřednostněte větší ořechy v celku, jsou kvalitnější než ořechy půlené či sekané, které mnohdy mohou být vyschlé. Ořechová jádra by na sobě neměla mít žádné skvrnky nebo tečky, které mohou značit přítomnost škůdce (například molů). Pavučinky nebo šedivý povlak zase mohou znamenat plíseň. Dejte pozor, aby mezi vyloupanými ořechy nebyly zbytky skořápek, které by při konzumaci mohly pěkně potrápit naši ústní dutinu.

Pokud máte příležitost ořechy ochutnat, pamatujte na to, že by neměly chutnat hořce (výjimkou jsou čerstvé vlašské ořechy, jejich slupka je často slabě hořká, což je normální). Pokud si k ořechům přičichnete, neměly by být citit zatuchle.

Porozhlédněte se po vlašských ořeších, které jsou světlejší barvy bez výrazného žilkování. Mandle by neměly být svraštělé. Ořechy obecně by měly mít tvrdou strukturu. Vyhněte se „gumovým“ ořechům, měkkost ukazuje na to, že ořechy jsou navlhlé. Ořechy by také neměly být nažloutlé či ve středu nahnědlé, takové zabarvení svědčí o tom, že jsou jádra žluklá.

Nutriční hodnota ořechů

Ten, kdo nemá na ořechy alergii, má opravdu štěstí. Ořechy jsou totiž plné zdraví prospěšných látek. Přesný obsah těchto látek se samozřejmě mírně liší s každým druhem ořechů, obecně však lze říci, že ořechy jsou plné nenasycených mastných kyselin, které jsou mnohdy označovány jako „dobré tuky“. Ty snižují množství „zlého cholesterolu“ v krvi.

Vysoký obsah vitamínu E funguje jako antioxidant, velké množství bílkovin a vlákniny pozitivně působí na náš trávicí systém. Ořechy jsou bohaté také na hořčík, draslík, zinek, vápník, vitamín K a vitamíny skupiny B. Ořechová jádra jsou důležitým zdrojem energie.

Ačkoliv jsou ořechy mnohdy považovány za superpotravinu, je třeba mít na paměti, že bychom to s jejich konzumací, stejně jako se vším, neměli přehánět. Obsahují sice zdravé tuky, ale je důležité si uvědomovat, že se pořád jedná o tuky, a ořechová jádra tak mají vysokou kalorickou hodnotu. Dopřávejte si proto křupavé oříšky s mírou.

Výrazná chuť

Historie vánočního cukroví sahá až do 16. století. V podobě, jakou známe dnes, se však cukroví začalo objevovat až s příchodem 19. století. Tehdy se jednalo především o výsadu bohatých měšťanů. Až po druhé světové válce se ke směsi mouky, cukru, vajec a tuku začaly přidávat dražší suroviny, tedy i ořechy. Již naše prababičky pékavaly pracny (kterým se dříve říkalo medvědí tlapky), ve kterých hrály prim vlašské ořechy.

Málokdo si dnes dokáže představit zmíněné pracny či vosí hnízda bez vlašáků, Masarykovy knoflíky bez lískových jader, někdo ořechy přidává i do lineckých slepovaných koleček po vzoru slavného lineckého koláče. Pekaři a cukrářky ořechy do kuchyně zařadili zcela jistě pro výraznou chuť těchto jader.

Při pečení vánočního cukroví můžeme použít dle chuti nejrůznější druhy ořechů. Je dobré vždy dodržet daný poměr surovin v receptu. Kromě typické chuti ořechy zajistí křehkou strukturu cukrovinek. Obsahují navíc hodně olejů – tuk je nositelem chuti, proto je ořechové pečivo chuťově výrazné. Vždy myslete na to, že pokud během přípravy obměníte druh ořechů, zcela změníte chuť výsledného cukroví.

V jaké formě ořechy použít?

Ořechy jsou v kuchyni velmi všestranné. Na vánoční tabuli povětšinou najdeme alespoň jeden druh cukroví, který je politý čokoládou, na níž se vyjímá přilepený celý ořech. Pokud se při pečení cukroví rozhodneme sáhnout po ořeších, nemusíme je ale použít jen jako dekoraci.

Z ořechů můžeme připravit mouku, jednoduše je rozemeleme v mixéru najemno. Takovou moukou pak můžeme při pečení nahradit část běžné hladké mouky. Pokud máme rádi, když se do cukroví zakousneme a překvapí nás v něm křupavé kousky, přidáme do těsta najemno či nahrubo nasekané oříšky. Skvělé je také ořechové máslo, které se do širokého povědomí dostalo relativně nedávno – zkuste z něj připravit krém, kterým jednotlivé kousky cukroví slepíte. Chuť podtrhněte špetkou soli, nebudete litovat.

Talíř s máslovými sušenkami na vzorovaném ubrusu

Zázvorky s para ořechy

Zázvor s citronem si spolu rozumí nejen v horkém čaji. Perfektně je doplňují mleté para ořechy, které zázvorkám dodávají delikátní krémovou chuť a křehkou strukturu. Jakmile otevřete troubou a vytáhnete z ní tohle upečené horké cukroví, celý byt zaplaví neodolatelná vůně. Budete mít co dělat, abyste cukroví nechali uležet… Pokud by na vás byl čerstvý zázvor moc silný, nahraďte ho zázvorem sušeným.

Množství: 1 plech

Doba přípravy: 30 minut + odležení přes noc + pečení 15 minut

Suroviny:

150 g hladké mouky

1 lžička kypřicího prášku

150 g třtinového krupicového cukru

strouhaná kůra z poloviny citronu

1 lžíce strouhaného zázvoru nebo sušeného zázvoru

20 g para ořechů

2 žloutky

1 vejce

mouka na podsypání

Postup:

Mouku promícháme s kypřicím práškem, třtinovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou a zázvorem. Para ořechy rozemeleme najemno v mixéru a přisypeme k moučné směsi. Přidáme žloutky a vejce a vypracujeme tužší těsto.

Vzniklé těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný zhruba 5 mm. Vykrájíme z něj vykrajovátkem jednoduché tvary. Necháme je na plechu vyloženém pečicím papírem odstát přes noc.

Druhý den zázvorky pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Po upečení jsou tvrdé a potřebují pár dní nechat odležet.

Griliášové pracny

Staročeské cukroví, které v dnešní době působí jako z pohádky. Jeho příprava je však velmi jednoduchá. Pokud máte doma formičky na pracny po babičce, vytáhněte je a pusťte se do přípravy těchto roztomilých nepečených pracniček.

Množství: 2 plechy

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny:

360 g loupaných mandlí

500 g moučkového cukru

máslo na vymazání

formičky na pracny

jablko

Postup:

Formičky na pracny vymažeme máslem. Mandle rozmixujeme v mixéru najemno.

V pánvi rozehřejeme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Jakmile zezlátne a je tekutý, vsypeme k němu mandle a promícháme. Necháme projít varem – ale opatrně, aby griliáš neztmavl a nezhořkl.

Griliáš dávkujeme lžičkou do vymazaných formiček, pomocí jablka ho do nich opatrně vtlačíme, abychom si nepopálili prsty. Zhruba po 2 minutách pracny z formiček vyklopíme, necháme je zchladnout a ztuhnout.

obrazek

Prvorepubliková perníková srdéčka

Není snad nikdo, kdo by nemiloval vánoční perníčky. Pokud si na toto kořeněné cukroví vzpomenete až během adventu, kdy už se do Vánoc nestihne rozležet, a nemáte nikoho, kdo by vám roztomilé cukroví přinesl připravené k mlsání, tahle srdéčka si zamilujete. Pékávala se již za první republiky a jsou tak dobrá, že je možná budete muset péct nadvakrát…

Množství: 2 plechy

Doba přípravy: 45 minut + odležení 1 den + pečení 15 minut

Suroviny:

75 g krupicového cukru

2 lžíce teplého medu

1 vejce

220 g žitné mouky

4 g jedlé sody

25 g mletých pražených mandlí nebo oříšků

½ lžičky mleté skořice

¼ lžičky mletého sušeného zázvoru

¼ lžičky mletého hřebíčku

špetka muškátového oříšku

špetka mletého černého pepře

špetka mletého nového koření

strouhaná kůra z poloviny citronu

25 g rozpuštěného másla

Postup:

Cukr, med a vejce utřeme nebo vyšleháme do hladké husté pěny. Přidáme zbylé přísady a pomocí lžíce či vařečky vypracujeme v míse hladké, mírně lepivé těsto. Vytvarujeme z něj na válu bochánek, zabalíme ho do potravinářské fólie nebo ho vložíme do plastového sáčku a necháme v lednici odpočívat do druhého dne.

Těsto rozválíme na plát silný zhruba 5 mm, na nepřilnavé ploše ho není třeba příliš podsypávat moukou. Vykrajujeme z něj srdéčka, dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 12–15 minut, až lehce ztmavnou. Upečené perníčky vyndáme z trouby a necháme zchladnout.

Vánoční cukroví, formičky na pečení, kniha Ježíškovy pohádky
Text o pořadu Herbář a blogu culinabotanica.cz