Veganský dezert k slavnostnímu jídlu: jablečný koláč

Veganský, bezlepkový a s nízkým obsahem cukru - tento jablečný koláč si jistojistě zamiluje každý mlsný jazýček a pochutná si na něm celá rodina. Okouzlí vás především svou neodolatelnou kombinací lehce sladké a jemně nakyslé chuti s oříškovou vůní. Zkrátka ideální sladká tečka k štědrovečernímu menu.
Suroviny (pro středně velkou dortovou formu)
Suroviny na těsto
- 50 g mandlí dmBio
- 30 g kokosové mouky dmBio
- 120 g pohankové mouky dmBio
- 1 lžíce cukru z kokosových květů dmBio
- 70 g kokosového oleje dmBio
- špetka soli
Suroviny na náplň
- cca 500 g jablek
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička vanilkového cukru Bourbon dmBio
- cca 4 lžičky javorového sirupu dmBio
- cca 2 lžíce sušených brusinek dmBio
- 2-3 lžíce vlašských ořechů dmBio
Postup
- Na jablečný koláč rozmixujte mandle na prášek a následně je smíchejte s kokosovou a pohankovou moukou, cukrem z kokosových květů, kokosovým olejem a špetkou soli. Ze směsi vypracujte těsto a následně ho krátce prohněťte - mělo by být vláčné, ale zároveň trochu drobivé. Vypracované těsto vložte na 1 hodinu do ledničky.
- Mezitím oloupejte jablka, rozkrojte je na půlky, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky. Kousky jablek smíchejte s citronovu šťávou, bourbonovým vanilkovým cukrem a dvěma lžícemi javorového sirupu.
- Předehřejte troubu - horkovzdušnou na 180 °C, normální na 200 °C (horní a dolní ohřev). Těsto vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Následně jej prsty zapracujte do vymazané dortové formy.
- Na těsto rozložte do kruhu kousky jablek a pokapte je citronovou šťávou. Navrch rozprostřete brusinky a vlašské ořechy. Takto připravený jablečný koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut. Po 20 minutách koláč pokapejte zbylým javorovým sirupem a pečte dozlatova. Před krájením nechte ještě tento jablečný dezert 15 minut vychladnout.
- Čas přípravy: 25 minut
- Celkový čas: 1 hodina
2 produkty
Seřadit podle: