Vánoční trifle s perníkovým pudinkem, švestkami ze svařáku a smetanovo-jogurtovým krémem

dm drogerie
10. 12. 2024

Hotové za 60 min.
Čas na přípravu: 30 min.
•
Doba vaření/pečení: 30 min.
700 kcal/porce
Dezert
•
Vegetariánské
•
Vánoce
Přísady
na 4 porce (4 sklenice)
Na švestky ze svařáku
200 ml svařáku (alternativně nealkoholického)
600 g sušených švestek např. od značky dmBio
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžičku skořice
Na perníkový pudink
1 litr mléka
4 žloutky
40 g kukuřičného škrobu
1 lžičku perníkového koření
1 lžičku skořice
3 lžíce kakaa
4 lžíce medu
40 g cukru
špetku soli
Na smetanovo-jogurtový krém
200 g studené šlehačky
100 g jogurtu
1 lžíci vanilkového cukru
1 lžíci cukru
Příprava
Švestky ze svařáku
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrojíme na polovinu nebo čtvrtiny.
V hrnci pomalu zahřejeme víno. Přidáme švestky, skořici a vaříme na středním ohni doměkka.
Kukuřičný škrob smícháme s trochou svařeného vína a za stálého míchání přidáme ke švestkám.
Poté rozdělíme až třetinu do dezertních sklenic a necháme vychladnout.
Perníkový pudink
Na pudink smícháme kukuřičný škrob s cukrem a asi 40 ml mléka, aby nezůstaly žádné hrudky.
Oddělíme vejce a vmícháme žloutky do směsi kukuřičného škrobu a cukru.
Zbylé mléko přivedeme k varu se skořicí, kakaem, medem a perníkovým kořením.
Hrnec sundáme z ohně a za stálého míchání přidáme směs škrobu, cukru a vajec a povaříme ještě 2–3 minuty.
Perníkový pudink nalijeme na vychladlé švestky ve sklenicích a dáme do ledničky.
Smetanovo-jogurtový krém
Smetanu lehce vyšleháme metličkou ručního mixéru.
Vmícháme jogurt, cukr a vanilkový cukr a navrstvíme na vychladlý pudink.
Před podáváním ozdobíme trochou skořice a vánoční trifle je hotový.