Tapenáda z černých oliv a semínková focaccia

Suroviny na tapenádu:
- 160 g černých oliv Kalamata dmBio
- 1 stroužek česneku
- 1 menší šalotka
- 30 g extra panenského olivového olej dmBio
- 3 polévkové lžíce krémového balzamikového octa dmBio
- hrst čerstvé petrželky
Suroviny na semínkovou focacciu:
- 500 g pšeničné hladké mouky dmBio
- 320 ml vlažné vody
- 8 g sušeného droždí dmBio
- 50 ml olivového oleje dmBio
- 12 g soli
- 30 g slunečnicových semínek dmBio
- 40 g dýňových semínek dmBio
- půl kávové lžičky sušeného rozmarýnu
Postup:
Česnek i šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno. Na troše olivového oleje obojí orestujte dosklovata. Olivy, česnek se šalotkou, petrželku, balzamikový ocet a olej dejte do mixovací nádoby a tyčovým mixérem vše rozmixujte. Nemusí to být úplně do hladké struktury.
Tapenádu přendejte do sklenice či misky a nechte v lednici vychladit.
TIP: Tapenáda je dost chuťově výrazná a málokdo snese samotnou tapenádu jako pomazánku na pečivu. Proto osobně doporučuji doplnit plátek pečiva potřený tapenádou ještě kouskem mozzarely, cherry rajčátkem a čerstvou bazalkou. Tahle kombinace je dokonalá.
Droždí rozmíchejte v 30 ml vody a nechte chvilku stát. Do mísy od robota dejte mouku, olej, sůl, vlijte rozmíchané droždí a zbytek vlažné vody. Přidejte i rozmarýn a semínka. Použijte nástavec typu hák a nechte robota na střední stupeň po dobu 10 minut zpracovat těsto. Těsto nyní přendejte do plastové nejlépe uzavíratelné mísy - vymažte ji trochou oleje. Mísu uzavřete a těsto nechte 45 minut kynout.
Po této době vyložte hluboký klasický plech pečícím papírem a rukama v něm roztáhněte rovnoměrně těsto. Prsty v těstě udělejte ďolíčky a nechte dalších 45 minut kynout. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Plech s nakynutou focacciou dejte do rozpálené trouby a pečte 25 minut. Po upečení nechte vychladnout. Poté můžete podávat s tapenádou.
