Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Sváteční vánoční menu

Návrh na vynikající menu na Štědrý večer

Vánoce jsou časem, kdy se všichni sejdeme a usedneme společně ke svátečně prostřenému stolu s vynikajícími pokrmy. Tento rok si nemusíte lámat hlavu s tím, jaké vánoční menu pro vaši rodinu přichystat. Připravili jsme pro vás malý návrh na kouzelnou vánoční hostinu.

Vánoční stůl s dekorací, sklenicemi vína a talířem s pečenou zeleninou.

Předkrm

Štýrská krémová dýňová polévka

Přísady pro 10 osob:

  • 2 lžíce řepkového oleje dmBio
  • 4 kostky zeleninového vývaru dmBio
  • 50 g dýňových semínek dmBio
  • 1 1⁄2 ks cibule
  • 1 dýně hokkaido (cca 1,5 kg)
  • 2 l vody
  • špetka soli, pepře

Dále:

  • hrnec
  • tyčový mixér

Příprava:

Cibuli nakrájejte nadrobno. Vydlabejte dýni a i se slupkou ji nakrájejte na větší kostky. Cibuli s dýni orestujte na oleji v hrnci a ochuťte solí a pepřem dle potřeby. Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit cca 35 minut. Následně vše rozmixujte tyčovým mixérem a znovu dochuťte. Polévku dozdobte nasekanými dýňovými semínky a můžete podávat.

Tip pro profesionální přípravu: pro ještě lepší chuť doporučujeme polévku připravit den předem. Navíc vám to usnadní přípravu vánočního menu.

Hlavní chod vánočního menu

Varianta 1 (maso): Hovězí ragú s polentou a divokými brusinkami

Přísady pro 10 osob:

  • 2 lžíce řepkového oleje dmBio
  • 100 g rajčatového protlaku dmBio
  • 1⁄2 l hroznové šťávy dmBio
  • těstíčko na zahuštění (50 g mouky + trochu vody)
  • 220 g divokých brusinek BioGourmet
  • 750 g (1,5 balíčku) kukuřičné polenty dmBio
  • 1 lžíce středně ostré hořčice dmBio
  • 3 kostky zeleninového vývaru dmBio
  • 2,2–2,5 kg nakrájené hovězí plece (kostky 4×4)
  • 2 cibule
  • 1/4 celeru
  • 2 mrkve
  • 10 cm pórku
  • špetka soli, pepře
  • 3 bobule jalovce
  • 1 bobkový list
  • 50 g pažitky
  • 21⁄4 l vody
  • 50 g másla

Dále:

  • 2 hrnce, pánev

Příprava:

1. krok – omáčka:
Cibuli, celer, pórek a mrkve nakrájejte na menší kousky a orestujte je na oleji v hrnci. Přidejte rajčatový protlak a restujte dalších 5 minut. Dále zalijte hroznovou šťávou a nechte z poloviny vyvařit. Nakonec přidejte vodu s rozpuštěným zeleninovým bujónem, bobule jalovce a bobkový list.

2. krok – maso:
Nakrájené maso osolte, opepřete a potřete hořčicí. Zprudka osmažte na troše oleje.

3. krok – maso přidejte do omáčky:
Osmahnuté maso dejte do omáčky a nechte cca 1 hodinu 45 minut vařit dokud nebude maso měkké. Omáčku zahustěte směsí z mouky a vody (vodu a mouku nejprve smíchejte do krémové konzistence).

Tip pro profesionální přípravu: pro ještě lepší chuť doporučujeme ragú (krok 1–3) připravit den předem. Navíc vám to usnadní přípravu vánočního menu.

4. krok – polenta:
Rozehřejte vodu a máslo, přidejte sůl, pepř a než začne voda vařit, nasypte za pomalého míchání polentu. Vařte cca 10 minut.

5. krok – servírování:
Podávejte tři až čtyři kousky masa v omáčce s polentou dozdobené divokými brusinkami a pažitkou.

Varianta 2 (vegetariánská): Boloňské špagety s červenou čočkou

Přísady pro 10 osob:

  • 1 kg špaget dmBio
  • 2 lžíce řepkového oleje dmBio
  • 3 kostky zeleninového vývaru dmBio
  • 200 g červené čočky dmBio
  • 100 g rajčatového protlaku dmBio
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1⁄4 celeru (pokud je malý, jinak méně)
  • 10 cm pórku
  • špetka soli, pepře
  • 1 čajová lžička italské směsi bylinek dmBio
  • 1,5 l vody
  • 50 příp. 100 g strouhaného sýra
  • 50 g petrželky

Dále:

  • 2 hrnce

Příprava:

1. krok – čočka:
Čočku nechte předem 1,5 hod. ve vodě změknout.

2. krok – příprava omáčky:
Cibuli, celer, pórek a mrkve nakrájejte na malé kostičky a orestujte na oleji v hrnci. Přidejte rajčatový protlak, směs bylinek, sůl a pepř, prolisovaný česnek a restujte dalších 5 minut. Poté přidejte vodu s rozpuštěným zeleninovým bujónem. Čočku následně sceďte, přidejte ji do omáčky a vařte cca 25 minut.

Tip pro profesionální přípravu: pro ještě lepší chuť doporučujeme omáčku (krok 1–2) připravit den předem. Navíc vám to usnadní přípravu vánočního menu.

3. krok – špagety:
Do hrnce s 5 l osolené vody dejte špagety a uvařte je al dente (8–10 min.).

4. krok – servírování:
Na talíř dejte jednu porci těstovin, přelijte ji omáčkou, posypejte nastrouhaným sýrem a petrželkou.

Dezert vánočního menu

Mousse au Chocolat (čokoládová pěna)

Přísady pro 10 osob:

  • 2 1⁄2 lžičky vanilkového cukru dmBio s Bourbon vanilkou
  • 500 g jemné hořké čokolády dmBio
  • 12 vajec
  • špetka soli

Dále:

  • mixér nebo robot
  • hrnec

Příprava:

Důležité: Čokoládovou pěnu připravte den předem, protože se přes noc musí nechat uležet.

1. krok – čokoláda:

Čokoládu rozlámejte na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni (vodní lázeň: menší hrnec s čokoládou vložte do většího hrnce s vroucí vodou).

2. krok – příprava žloutků a bílků:

Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem vyšlehejte mixérem po dobu asi 10 minut do vzniku hladkého krému.

 3. krok – pěna:

Vlažnou rozpuštěnou čokoládu přidejte po lžících do žloutkového krému. Čokoláda nesmí být horká, jinak se vajíčka srazí. Na závěr vmíchejte vidličkou tuhý sníh a nechte přes noc uležet v chladu.

4. krok – servírování:

Hotovou čokoládovou pěnu můžete podávat v malé misce nebo jako kopečky na talířku.

Veselé Vánoce a dobrou chuť.