Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Hot cross buns s meruňkami, čokoládou a zavařeninou

Pečivo s rozinkami a křížem, rozkrojené s marmeládou, žluté tulipány, dřevěný podnos, růžová látka

Suroviny na 12 ks:

Houstičky:

  • 600 g dmBio hladké mouky
  • 70 g másla
  • 300 g dmBio polotučného mléka
  • 100 g dmBio třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 7 g dmBio sušeného droždí
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 lžička dmBio mleté vanilky Bourbon
  • špetka soli
  • 80 g dmBio sušených meruněk
  • tuzemský rum na namočení meruněk
  • 60 g dmBio čokoládových kousků na pečení

Těsto na kříže:

  • 90 g dmBio hladké mouky
  • 90 ml vody

Poleva:

  • 120 g mletého cukru
  • 45 ml dmBio citronové šťávy

Na naplnění houstiček:

  • dmBio jahodová zavařenina
  • Vejce, mléko a máslo by ideálně měly mít pokojovou teplotu.

Postup:

1. Meruňky namočte do rumu a nechte macerovat alespoň hodinu.

2. Do hnětací mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a mletou vanilku.

3. V rendlíku zahřejte mléko spolu s máslem, aby bylo mléko vlažné a máslo se rozpustilo.

4. Mléko s máslem přilijte k mouce a přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru.

5. Zvolte nástavec typu hák a na středním stupni nechte robota zpracovat těsto, aby bylo elastické a nelepivé. Na konci hnětení lehce zapracujte do těsta nakrájené meruňky a čokoládové kousky. Těsto přendejte nejlépe do uzavíratelné plastové mísy a poprašte lehce moukou. Mísu uzavřete a nechte těsto hodinu kynout.

6. Poté ho rozdělte na stejně velké kousky, mělo by jich být 12 o váze cca 100 až 104 gramů. Na pomoučené ploše z nich krouživými pohyby vytvarujte bochánky, které přendejte do máslem vymazaného plechu. Dělejte mezi nimi malé rozestupy a nechte kynout další hodinu.

7. Když jsou houstičky nakynuté, spojte mouku s vodou na vytvoření křížů. Do misky nasypte mouku, přilijte vodu a pomocí metličky spojte do hladké konzistence. Hmotu pak přendejte do cukrářského sáčku. Ten nastřihněte nebo použijte zdobicí špičku s velmi úzkým kulatým otvorem a udělejte na houstičkách kříže. Stačí plynulý tah z jedné strany plechu na druhou. Nemusíte každou houstičku zdobit zvlášť. Stejně postupujte horizontálně i vertikálně.

8. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut.

9. Mezitím smíchejte cukr s citronovou šťávou a ihned po upečení potřete houstičky polevou.

10. Po vychladnutí udělejte pomocí konce rukojeti vařečky do spodní části buchtičky díru, do té pak vložte zdobicí sáček se zavařeninou a houstičku naplňte.

medailonek