Hot cross buns s meruňkami, čokoládou a zavařeninou

Suroviny na 12 ks:
Houstičky:
- 600 g dmBio hladké mouky
- 70 g másla
- 300 g dmBio polotučného mléka
- 100 g dmBio třtinového cukru
- 1 vejce
- 7 g dmBio sušeného droždí
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 lžička dmBio mleté vanilky Bourbon
- špetka soli
- 80 g dmBio sušených meruněk
- tuzemský rum na namočení meruněk
- 60 g dmBio čokoládových kousků na pečení
Těsto na kříže:
- 90 g dmBio hladké mouky
- 90 ml vody
Poleva:
- 120 g mletého cukru
- 45 ml dmBio citronové šťávy
Na naplnění houstiček:
- dmBio jahodová zavařenina
- Vejce, mléko a máslo by ideálně měly mít pokojovou teplotu.
Postup:
1. Meruňky namočte do rumu a nechte macerovat alespoň hodinu.
2. Do hnětací mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a mletou vanilku.
3. V rendlíku zahřejte mléko spolu s máslem, aby bylo mléko vlažné a máslo se rozpustilo.
4. Mléko s máslem přilijte k mouce a přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru.
5. Zvolte nástavec typu hák a na středním stupni nechte robota zpracovat těsto, aby bylo elastické a nelepivé. Na konci hnětení lehce zapracujte do těsta nakrájené meruňky a čokoládové kousky. Těsto přendejte nejlépe do uzavíratelné plastové mísy a poprašte lehce moukou. Mísu uzavřete a nechte těsto hodinu kynout.
6. Poté ho rozdělte na stejně velké kousky, mělo by jich být 12 o váze cca 100 až 104 gramů. Na pomoučené ploše z nich krouživými pohyby vytvarujte bochánky, které přendejte do máslem vymazaného plechu. Dělejte mezi nimi malé rozestupy a nechte kynout další hodinu.
7. Když jsou houstičky nakynuté, spojte mouku s vodou na vytvoření křížů. Do misky nasypte mouku, přilijte vodu a pomocí metličky spojte do hladké konzistence. Hmotu pak přendejte do cukrářského sáčku. Ten nastřihněte nebo použijte zdobicí špičku s velmi úzkým kulatým otvorem a udělejte na houstičkách kříže. Stačí plynulý tah z jedné strany plechu na druhou. Nemusíte každou houstičku zdobit zvlášť. Stejně postupujte horizontálně i vertikálně.
8. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut.
9. Mezitím smíchejte cukr s citronovou šťávou a ihned po upečení potřete houstičky polevou.
10. Po vychladnutí udělejte pomocí konce rukojeti vařečky do spodní části buchtičky díru, do té pak vložte zdobicí sáček se zavařeninou a houstičku naplňte.