Čokoládové cupcakes s ostružinami
Malý dortík bohatě ozdobený krémem, to je dobrota, které nikdo neodolá.
Na 10 ks budete potřebovat:
- 300 g čerstvých/mražených ostružin
- 190 g hladké mouky
- 250 g dmBio kokosového cukru
- 60 g dmBio kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička dmBio mleté Bourbon vanilky
- 80 ml dmBio slunečnicového oleje
- 280 ml dmBio kokosového mléka
- 300 g dmBio 70% hořké čokolády – jemně nasekané
- čerstvé ostružiny na ozdobu
V hrnci smíchejte ostružiny a 50 g kokosového cukru. Chvíli povařte, následně ostružiny rozmačkejte a vařte asi 10 minut. Poté sundejte hrnec z plotny a šťávu si přeceďte do misky tak, aby v sítku zbyla jen dužina.
Předehřejte troubu na 180 ° C a připravte si plech na muffiny vyložený papírovými košíčky.
V míse promíchejte mouku, 200 g cukru, kakao, jedlou sodu a sůl. Přidejte vanilku, olej a kokosové mléko. Pomocí špachtle nebo v mixéru promíchejte těsto dohladka. Nakonec přidejte 100 g čokolády nasekané na malé kousky.
Těsto rozlijte rovnoměrně do košíčků tak, aby byly plné ze 3/4. Pečte 18 minut nebo dokud nevytáhnete párátko čisté, poté vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě.
Mezitím si připravte čokoládovou ganache. V hrnci ohřejte ostružinovou šťávu, sundejte z ohně a nasypte do ní 200 g čokolády nalámané na menší kousky. 5 minut vyčkejte a poté zcela vymíchejte na hladký krém tak, aby ve šťávě nezůstal žádný kus čokolády.
Nechte krém odpočívat zhruba 40 minut a pouze občas ho promíchejte. Až začne pomalu houstnout, vyšlehejte ho alespoň 3 minuty šlehačem tak, aby zesvětlal a dobře se s ním pracovalo. Poté krém přendejte do cukrářského sáčku a upečené muffiny s ním ozdobte. Na závěr můžete dozdobit čerstvými ostružinami.