Křupavý jahodový koláč
Tento vynikající jahodový koláč si zamilujete vy i vaši blízcí, ať už ho připravíte na Valentýna, Den matek, narozeniny nebo jen tak k odpolední kávě. Křupavý základ z ovesných vloček a ořechů vytvoří spolu s osvěžujícím krémem dokonalou kombinaci. Koláč není jen chutný, ale také bez přidaného cukru a laktózy.
Přísady na těsto:
- 250 g dmBio ovesných vloček
- 100 g dmBio kešu ořechů (celé)
- 100 g dmBio mandlí (celé)
- 80 g dmBio kokosového oleje (rozehřátý)
- 60 g dmBio javorového sirupu
- špetka soli
Přísady na jahodový krém:
- 400 g čerstvých nebo rozmražených jahod
- 250 ml dmBio kokosového mléka (nejlépe tuhého)
- 250 ml dmBio ovesného nápoje
- 3 lžíce dmBio agávového sirupu
- 2 lžíce dmBio kokosového oleje
- 1 balíček dmBio vanilkového cukru (8 g)
- 2 lžičky želatiny
Příprava:
- Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si dortovou formu o průměru cca 25 cm.
- Smíchejte a rozmixujte ovesné vločky, kešu, mandle a špetku soli. Poté přidejte kokosový olej a javorový sirup a znovu promíchejte, dokud z ingrediencí nevytvoříte lepkavou hmotu. Pomoci si můžete s přidáním 1 – 2 polévkových lžic kokosového oleje nebo javorového sirupu.
- Vzniklé těsto dejte do pečicí formy a umačkejte ho jak na dně formy, tak i na jejích okrajích.
- Pečte 18 – 20 minut a nechte vychladnout.
- Následně je čas na jahodový krém. Vložte všechny ingredience na krém do hrnce a přiveďte je za stálého míchání k varu. Zmírněte plamen a vařte další 3 – 4 minuty, dokud směs mírně nezhoustne. Poté ji nalijte do mixéru a jemně rozmixujte. Tekutou směs přepasírujte do formy s vychladlým základem koláče.
- Pokud vám zbyde nějaký krém, nalijte ho do sklenice a podávejte později s čerstvým ovocem.
- Koláč nechte při pokojové teplotě odstát 1 hodinu, poté je třeba jej umístit ještě na 6 hodin do lednice (může být i přes noc).
- Před podáváním koláč ještě ozdobte čerstvým ovocem.