Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Křupavý jahodový koláč

Tento vynikající jahodový koláč si zamilujete vy i vaši blízcí, ať už ho připravíte na Valentýna, Den matek, narozeniny nebo jen tak k odpolední kávě. Křupavý základ z ovesných vloček a ořechů vytvoří spolu s osvěžujícím krémem dokonalou kombinaci. Koláč není jen chutný, ale také bez přidaného cukru a laktózy.

Ovocný koláč srdcového tvaru s jahodami, borůvkami a ostružinami na mramorovém podkladu s lžícemi a kešu oříšky.

Přísady na těsto:

  • 250 g dmBio ovesných vloček
  • 100 g dmBio kešu ořechů (celé)
  • 100 g dmBio mandlí (celé)
  • 80 g dmBio kokosového oleje (rozehřátý)
  • 60 g dmBio javorového sirupu
  • špetka soli

Přísady na jahodový krém:

  • 400 g čerstvých nebo rozmražených jahod
  • 250 ml dmBio kokosového mléka (nejlépe tuhého)
  • 250 ml dmBio ovesného nápoje
  • 3 lžíce dmBio agávového sirupu
  • 2 lžíce dmBio kokosového oleje
  • 1 balíček dmBio vanilkového cukru (8 g)
  • 2 lžičky želatiny

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si dortovou formu o průměru cca 25 cm.
  2. Smíchejte a rozmixujte ovesné vločky, kešu, mandle a špetku soli. Poté přidejte kokosový olej a javorový sirup a znovu promíchejte, dokud z ingrediencí nevytvoříte lepkavou hmotu. Pomoci si můžete s přidáním 1 – 2 polévkových lžic kokosového oleje nebo javorového sirupu.
  3. Vzniklé těsto dejte do pečicí formy a umačkejte ho jak na dně formy, tak i na jejích okrajích.
  4. Pečte 18 – 20 minut a nechte vychladnout.
  5. Následně je čas na jahodový krém. Vložte všechny ingredience na krém do hrnce a přiveďte je za stálého míchání k varu. Zmírněte plamen a vařte další 3 – 4 minuty, dokud směs mírně nezhoustne. Poté ji nalijte do mixéru a jemně rozmixujte. Tekutou směs přepasírujte do formy s vychladlým základem koláče.
  6. Pokud vám zbyde nějaký krém, nalijte ho do sklenice a podávejte později s čerstvým ovocem.
  7. Koláč nechte při pokojové teplotě odstát 1 hodinu, poté je třeba jej umístit ještě na 6 hodin do lednice (může být i přes noc).
  8. Před podáváním koláč ještě ozdobte čerstvým ovocem.