Velikonoční špaldové jidáše

Suroviny:
- 300 g dmBio špaldové mouky, typ 630
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g dmBio třtinového cukru
- ½ lžičky dmBio bourbonské vanilky
- 100 g másla
- ½ kostky droždí
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 1 vejce
- 240 ml vlažného dmBio plnotučného mléka
- kůra z ½ bio citronu
- trocha rumu
- dmBio rozinky ozdobu
- mléko a vejce na potření
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, které zasypejte 2 lžičkami třtinového cukru a nechte rozpustit. Poté zalijte vlažným mlékem (cca 50 ml), zasypejte lžící polohrubé mouky a promíchejte. Kvásek dejte vzejít na teplé místo.
Do mísy nasypejte polohrubou mouku, zbytek třtinového cukru, vanilku, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs nechte v robotu dobře zpracovat (klidně 10–15 minut). Až vám kvásek zdvojnásobí objem, přidejte ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promíchejte. Nakonec do těsta zapracujte střídavě špaldovou mouku a lehce povolené máslo. Přidejte citronovou kůru a vypracujte v hladké těsto. To nechte v míse, přikryjte ho utěrkou a nechte 1–1,5 hodiny kynout (těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem).
Vykynuté těsto si dejte na vál a rozdělte ho na 20–24 stejných kusů. Každý kousek vyválejte na váleček dlouhý asi 25 cm, ze kterého pak tvarujte jidáše. Z těchto válečků můžete s dětmi vytvářet i různá zvířátka.
Troubu si rozehřejte na 190 °C. Hotové jidáše vydatně potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka a ještě je ozdobte rozinkami, které do těsta důkladně zamáčkněte.
Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 11–12 minut. Před podáváním můžete jidáše posypat moučkovým cukrem.