Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Tvarohový koláč s kadeřávkem a pancettou

Kadeřávek je považován za místní superpotravinu, protože obsahuje široké spektrum účinných látek a prospívá našemu tělu hned v několika úrovních. Vitamínu C má více než citrusy a vápníku více než mléko, vitamín K pomáhá proti osteoporóze, vláknina zasytí a pomáhá při hubnutí. Kadeřávek má jemnější chuť než kapusta a při vaření neuvolňuje sirné aroma. Výborně si rozumí s výraznějšími surovinami, jako je slanina, mleté maso nebo barevná zelenina.

Slaný koláč s bylinkami na dřevěném prkénku

Množství: 1 koláč (forma o průměru 28 cm) / 8 porcí

Doba přípravy: 2 ¼ hodiny

Suroviny:

Těsto:

100 g celozrnné špaldové mouky

100 g hladké pšeničné mouky

1 lžička soli

100 g másla

100 g tvarohu (z alobalu)

máslo na vymazání formy

špaldová mouka na pomoučení

Náplň:

4 brambory (zhruba 200 g)

150 g pancetty

200 g kadeřávku

1 cibule

3 stroužky česneku

2 snítky rozmarýnu

1 lžíce olivového oleje

75 g ementálu

100 g crème fraîche, zakysané smetany nebo skyru

4 vejce

špetka strouhaného muškátového oříšku

sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Obě mouky prosejte do mísy, osolte, navrch rozkrájejte máslo na drobné kostičky a pomocí nože ho promíchejte s moukou do konzistence drobenky. Přidejte tvaroh a rychle vypracujte hladké těsto. Pokud nedrží pohromadě, přidejte pár lžiček studené vody, ale těsto zbytečně dlouho nehněťte, bylo by po upečení tvrdé. Pokud je těsto naopak příliš měkké, uložte ho na chvíli do lednice.

Koláčovou formu vymažte máslem a zlehka vysypte moukou. Na pomoučené ploše vyválejte těsto na plát o malinko větší, než je průměr formy, a formu jím vyložte. Pečlivě vymačkejte okraje, přebytečné těsto odřízněte. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 1 hodinu do lednice.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Slijte a nechte zchladnout. Rozkrájejte je na menší kostičky nebo plátky. Pancettu nakrájejte na kostičky, kadeřávek na nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozmarýn odrhněte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto zakryjte pečicím papírem, posypte suchými fazolemi či rýží, aby se při pečení nezvedlo, a vložte na 15 minut do trouby. Sejměte papír se zátěží a dopečte zhruba 5 minut dozlatova.

Mezitím nasucho orestujte pancettu, až zezlátne a pustí trochu tuku. Přilijte olej, vsypte cibuli a česnek a opékejte je 3 minuty, až začnou tmavnout. Přidejte brambory, kapustu a rozmarýn a restujte dalších 5 minut. Odstavte a nechte 5 minut zchladnout. Posypte nastrouhaným sýrem, vmíchejte crème fraîche, zakysanou smetanu nebo skyr a prošlehaná vejce. Osolte, opepřete a vlijte do předpečeného korpusu. Uhlaďte a vraťte zpět do trouby zhruba na 30–35 minut, až náplň zpevní.

Produkty k receptu

Ověřit dostupnost v
4 produkty
Seřadit podle:
Značka: dmBio; Název produktu: bio extra panenský olivový olej Nativ, 750 ml; Cena: 289,00 Kč; Základní cena: 750 ml (38,53 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,198 z 5 hvězdiček na základě 1 114 hodnoceníbio extra panenský olivový olej Nativ dmBio
dm značka grafika
289,00 Kč
750 ml (38,53 Kč za 100 ml)
Značka: dmBio; Název produktu: bio celozrnná špaldová mouka, 1 000 g; Cena: 44,90 Kč; Základní cena: 1 000 g (4,49 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,4 z 5 hvězdiček na základě 5 hodnoceníbio celozrnná špaldová mouka  dmBio
dm značka grafika
44,90 Kč
1 000 g (4,49 Kč za 100 g)
Značka: nupreme; Název produktu: himalájská sůl růžová, 500 g; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 500 g (7,78 Kč za 100 g); 5 z 5 hvězdiček na základě 10 hodnoceníhimalájská sůl růžová nupreme
38,90 Kč
500 g (7,78 Kč za 100 g)
Značka: dmBio; Název produktu: Naturland bylinná sůl, 200 g; Cena: 48,90 Kč; Základní cena: 200 g (24,45 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,576 z 5 hvězdiček na základě 99 hodnoceníNaturland bylinná sůl dmBio
dm značka grafika
48,90 Kč
200 g (24,45 Kč za 100 g)