Jednoduchý rebarborový hrníčkový koláč ke Dni matek
Ať činy mluví za vás: s tímto koláčem můžete říct „Děkuji za všechno, mami.“

Naučila nás, jak se řídit vlastním instinktem, dokáže nám nejlépe poradit, umí vyrobit spoustu věcí, osuší slzičky, když zrovna není veselo, a to vše v jednom: maminka je zkrátka nejlepší, o tom není pochyb!
Samozřejmě jsme jí za to vděční po celý rok, ale na Den matek jí chceme ukázat, jak je skvělá. Existuje snad lepší způsob, jak toho docílit, než společně stráveným časem, skutečnými pocity a ze srdce upečeným domácím koláčem?
Nepotřebujete spoustu času, mnoho ingrediencí ani skvělé pekařské dovednosti. Podstatná je jen jedna věc: hodně lásky při přípravě a s těmito jednoduchými kroky bude úspěch zaručen!
„Šťastnou maminku mám nejradši!“
Otevře se trouba a celou místnost zaplaví teplý vzduch a spolu s ním i sladká vůně. Přesně takové jsou neděle u maminky, že? Ať už jste pracující manžel, který je s pečením stále v začátcích, nebo dítě či dobrá kamarádka – všichni i letos chceme vzdát hold našim maminkám. Proto vám přinášíme inspiraci v podobě lahodného rebarborového koláče, se kterým jistě zabodujete.
Budete potřebovat:
- 1 kelímek plnotučného jogurtu
- 2 rebarbory
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek cukru
- 3 vejce
- 2,5 hrnku pšeničné mouky
- 1 hrnek mletých lískových ořechů
- ½ balení prášku do pečiva
- volitelné: posyp jako dekorace
Tip: Jako hrnek dobře poslouží například vymytý kelímek od jogurtu nebo šálek na kávu.
První krok:
Předehřejte si troubu na 170 stupňů horní/spodní ohřev a potom vymažte formu (průměr 26 cm), případně ji můžete vyložit pečicím papírem, aby se koláč nepřilepil.
Druhý krok:
Nyní umyjte rebarboru a nakrájejte ji na kousky o velikosti asi 1 cm. Poté zpracujte máslo s cukrem v kuchyňském robotu nebo ručním šlehači do krémové konzistence a postupně přimíchejte vejce, dokud se vše nespojí. Mouku smíchejte s ořechy a práškem do pečiva. Nyní jogurt, směs mouky a ořechů postupně přidávejte do vaječné směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
Třetí krok:
Vložte těsto do pečicí formy a uhlaďte ho. Nakonec na těsto vyskládejte kousky rebarbory a pečte na prostředním roštu asi 45 až 50 minut.
Čtvrtý krok:
Nyní proveďte test: píchněte špejlí doprostřed koláče. Pokud se těsto nepřilepí na špejli, je koláč upečený. Pokud se přilepí, koláč potřebuje ještě nějaký čas v troubě, aby se dopekl.
Nechte koláč úplně vychladnout a ozdobte ho dle libosti. Kreativitě se meze nekladou.