Dvoubarevné sušenky
Od influencerka MaruškaVeg
27. 11. 2023

Přísady
Ingredience na 60 ks:
400 g špaldové mouky typ 630
250 g rostlinného tuku
100 g moučkového cukru
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
1 polévková lžíce citronové kůry
1 polévková lžíce mleté vanilky
2 polévkové lžíce kakaa k obarvení ½ těsta
50 g hořké čokolády
Hrst lískových ořechů
Příprava
Pro snadnější tvoření těsta si tuk z ledničky vyndáme alespoň půl hodiny předem a necháme ho při pokojové teplotě povolit.
Špaldovou mouku, moučkový cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru a mletou vanilku prosejeme přes síto do mísy. Přidáme rostlinný tuk a vypracujeme těsto, které se nebude drolit ani lepit. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, jednu část těsta obarvíme kakaem a zapracujeme. Každou barvu rozdělíme na tři části. Máme tedy 3 stejně velké kusy světlého těsta a 3 stejně velké kusy těsta tmavého.
Vezmeme si dvě stejné hranaté nádoby, které vyložíme fólií. Tmavé těsto rovnoměrně roztlačíme na dno jedné nádoby. Do druhé nádoby natlačíme světlé těsto stejným způsobem, ale vyjmeme ho a položíme na to tmavé. Poté do prázdné nádoby natlačíme další tmavé těsto a vložíme opět na dvě vrstvy do první nádoby, takto pokračujeme, dokud nemáme všech 6 vrstev, které barevně skládáme na střídačku. Lehce a rovnoměrně stlačíme těsta dohromady, abychom vytlačili vzduchové bublinky. Pokud bychom z každé barvy vyváleli obdélník, bylo by zbytečně moc odpadového těsta. Pokud bychom tlačili všechny vrstvy rovnou na sebe, ty spodní by se zdeformovaly. Dáme do lednice alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.
Druhý den vyjmeme z formy a nerovnoměrné okraje odkrojíme. Poté podélně rozkrojíme na polovinu a z každé části krájíme cca 3 mm silné obdélníčky, aby byla po ukrojení sušenka proužkovaná, to znamená, že se barvy budou střídat. Sušenky vyskládáme na plech s pečicím papírem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 20 minut na 170 °C. Záleží na tom, jak jsou kousky silné a také a jak trouba peče. Vyndáme je, když začnou vonět a lehce zlátnout. Aby bylo cukroví měkké, je důležité ho nepřepéct.
Po vychladnutí jednotlivé kousky ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a ořechy.
