Krémová dýňová polévka na 4 způsoby
Stačí několik speciálních přísad a vzniknou 3 chutné obměny známé polévky: S ovocným nádechem, exotická a jako omáčka na těstoviny.

Klasická dýňová polévka
Budeme potřebovat (na 4 porce):
- 500 g dýně
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- 1 cibuli
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- smetanu ke šlehání (nemusí být)
- petržel
- dýňový olej
- dýňová semínka
Příprava:
Dýni rozkrojíme na polovinu, odstraníme z ní semínka, oloupeme a nakrájíme dužinu na kostičky.
Cibulku nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a necháme pár minut dusit. Potom dýni podlijeme zeleninovým vývarem a při mírné teplotě vaříme 15-20 minut. Hrnec odstavíme a směs rozmixujeme ručním mixérem.
Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a znovu povaříme. Kdo chce, může do polévky přidat smetanu ke šlehání. Ozdobíme petrželkou, dýňovými semínky a dochutíme několika kapkami dýňového oleje.
Náš tip: Pokud použijete dýni hokkaido, nemusíte ji loupat.
Dýňová krémová polévka s ovocným nádechem
Kromě základních přísad budeme ještě potřebovat:
- 200 ml jablečné šťávy
- 1-2 lžíce dmBio agávového sirupu
- krémový balzamikový ocet
Příprava:
Dýni si připravíme jako v základním receptu a spolu s cibulkou jemně osmahneme. Přidáme 800 ml zeleninového vývaru, zalijeme 200 ml jablečné šťávy a při mírné teplotě vaříme 15-20 minut. Hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme. Necháme převařit a dochutíme agávovým sirupem.
Na rozdíl od klasické dýňové polévky dochutíme tuto verzi ještě krémovým balzamikovým octem. Zvýrazní chuť dýně.
Tip: Příliš sladká? Zkuste na zostření chuti přidat do polévky kari koření, zázvor či chilli.
Exotická krémová dýňová polévka
Kromě základních přísad budeme ještě potřebovat:
- 1 plechovku kokosového mléka
- kousek zázvoru (cca 3 cm dlouhý) nebo 1-2 lžičky mletého zázvoru
- kari
- mleté chilli
- 1 balení dmBio tofu natur
Příprava:
Zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tofu pokrájíme na kostičky a restujeme na pánvi. Přidáme zázvor a kari a podle chuti můžeme i chilli, a ještě chvíli opékáme. Podlijeme kokosovým mlékem a necháme 15 minut mírně vařit. Nakonec vše vmícháme do hotové dýňové polévky. Pokud je polévka příliš hustá, jednoduše přidáme trochu zeleninového vývaru nebo vody. Podle chuti dochutíme kari a chilli.
Dýňové tortellini
Kromě základních přísad budeme ještě potřebovat:
- 250 g těstovin tortellini
- 250 g dýně
Příprava:
Připravíme si polévku jako v základním receptu. Dýni nakrájíme na kostky, opečeme na trošce oleje a necháme povařit, dokud není dýně „al dente“. Tortellini uvaříme ve slané vodě podle návodu, poté je přelijeme omáčkou/polévkou a servírujeme.
Na zjemnění a dozdobení ...
... navrch dýňové polévky můžeme rozdrobit například rýžové oplatky, kukuřičné chipsy či knäckebrot.