Ovocné kůže s kokosovou náplní
Ovocné pláty neboli kůže jsou ideálním receptem, pokud doma máte větší množství ovoce, které zrovna potřebujete zpracovat. Připravte si zdravější mlsání, které bude bavit vás i vaše děti! Sušené ovocné pláty můžete srolovat do trubiček a rovnou je jíst, vzít je s sebou do krabičky na výlet nebo je lze naplnit kokosovou náplní a podávat třeba návštěvě jako originální pohoštění.

Rybízové kůže
Suroviny:
500 g rybízu
50 g lněných semínek
špetka mleté skořice
špetka mletého badyánu
2 lžíce agávového sirupu
Postup:
Rybíz omyjte, odstopkujte a rozmixujte se semínky na hladké husté pyré. Vmíchejte skořici, badyán a sirup. Směs vlijte do 3mm vrstvy na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu nebo sušičku na ovoce předehřejte na 60 °C. Ovocné pyré sušte 10–12 hodin, až se z něj vypaří veškerá tekutina a ovocné pláty přestanou lepit.
Rybízové kůže naplňte kokosovou náplní, zarolujte je a nechte vychladit v lednici. Podávejte nakrájené na špalíčky.
Meruňkové kůže
Suroviny:
500 g meruněk
1 hrst lístků bazalky
špetka mletého badyánu
2 lžíce medu
Postup:
Meruňky omyjte, vypeckujte a rozmixujte na hladké husté pyré. Vmíchejte nadrobno nasekanou bazalku, badyán a med podle chuti a směs vlijte do 3mm vrstvy na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu nebo sušičku na ovoce předehřejte na 60 °C. Ovocné pyré sušte 10–12 hodin, až se z něj vypaří veškerá tekutina a ovocné pláty přestanou lepit.
Meruňkové kůže naplňte kokosovou náplní, zarolujte je a nechte vychladit v lednici. Podávejte nakrájené na špalíčky.
Kokosová náplň
Suroviny:
200 g strouhaného kokosu
agávový nebo rýžový sirup (dle chuti)
kokosové máslo nebo olej (dle potřeby)
Postup:
Strouhaný kokos nasypte do mixovací nádoby. Pokud máte výkonný mixér, rozmixujte kokos na kokosové máslo. Pakliže tak silný mixér nemáte, kokos rozmixujte najemno a přidejte k němu dle potřeby trochu kokosového másla či oleje, aby byla náplň konzistentní.
Ochutnejte a dle chuti oslaďte agávovým nebo rýžovým sirupem.