Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Krémová dýňová polévka na 4 způsoby

Stačí několik speciálních přísad a vzniknou 3 chutné obměny známé polévky: S ovocným nádechem, exotická a jako omáčka na těstoviny.

Dýňová polévka s dýňovými semínky, smetanou a koprem, vedle lžíce a misky s krutony

Klasická dýňová polévka

Budeme potřebovat (na 4 porce):

  • 500 g dýně
  • 1 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • 1 cibuli
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • smetanu ke šlehání (nemusí být)
  • petržel
  • dýňový olej
  • dýňová semínka

Příprava:

Dýni rozkrojíme na polovinu, odstraníme z ní semínka, oloupeme a nakrájíme dužinu na kostičky.

Cibulku nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a necháme pár minut dusit. Potom dýni podlijeme zeleninovým vývarem a při mírné teplotě vaříme 15-20 minut. Hrnec odstavíme a směs rozmixujeme ručním mixérem.

Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a znovu povaříme. Kdo chce, může do polévky přidat smetanu ke šlehání. Ozdobíme petrželkou, dýňovými semínky a dochutíme několika kapkami dýňového oleje.

Náš tip: Pokud použijete dýni hokkaido, nemusíte ji loupat.

Dýňová krémová polévka s ovocným nádechem

Kromě základních přísad budeme ještě potřebovat:

  • 200 ml jablečné šťávy
  • 1-2 lžíce dmBio agávového sirupu
  • krémový balzamikový ocet

Příprava:

Dýni si připravíme jako v základním receptu a spolu s cibulkou jemně osmahneme. Přidáme 800 ml zeleninového vývaru, zalijeme 200 ml jablečné šťávy a při mírné teplotě vaříme 15-20 minut. Hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme. Necháme převařit a dochutíme agávovým sirupem.

Na rozdíl od klasické dýňové polévky dochutíme tuto verzi ještě krémovým balzamikovým octem. Zvýrazní chuť dýně.

Tip: Příliš sladká? Zkuste na zostření chuti přidat do polévky kari koření, zázvor či chilli.

Exotická krémová dýňová polévka

Kromě základních přísad budeme ještě potřebovat:

  • 1 plechovku kokosového mléka
  • kousek zázvoru (cca 3 cm dlouhý) nebo 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • kari
  • mleté chilli
  • 1 balení dmBio tofu natur

Příprava:

Zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tofu pokrájíme na kostičky a restujeme na pánvi. Přidáme zázvor a kari a podle chuti můžeme i chilli, a ještě chvíli opékáme. Podlijeme kokosovým mlékem a necháme 15 minut mírně vařit. Nakonec vše vmícháme do hotové dýňové polévky. Pokud je polévka příliš hustá, jednoduše přidáme trochu zeleninového vývaru nebo vody. Podle chuti dochutíme kari a chilli.

Dýňové tortellini

Kromě základních přísad budeme ještě potřebovat:

  • 250 g těstovin tortellini
  • 250 g dýně

Příprava:

Připravíme si polévku jako v základním receptu. Dýni nakrájíme na kostky, opečeme na trošce oleje a necháme povařit, dokud není dýně „al dente“. Tortellini uvaříme ve slané vodě podle návodu, poté je přelijeme omáčkou/polévkou a servírujeme.

Na zjemnění a dozdobení ...

... navrch dýňové polévky můžeme rozdrobit například rýžové oplatky, kukuřičné chipsy či knäckebrot.