Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Čokoládové rohlíčky s oříšky

Vánoční cukroví na dřevěném prkénku s ozdobami a sušeným pomerančem

Suroviny:

  • 70 g 70% dmBio hořké čokolády
  • 150 g dmBio špaldové mouky, typ 630
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 100 g dmBio mletých lískových ořechů
  • 50 g dmBio kokosového cukru
  • 1 lžíce dmBio kakaa
  • 1 lžička dmBio kypřícího prášku do pečiva

Na zdobení:

  • 100 g 70% dmBio čokolády (popřípadě lze použít bílou pro větší kontrast barvy i chutě)
  • nasekané dmBio lískové oříšky na obalení

Postup:

  1. Nejprve nasekejte oříšky, nejlépe v robotu. Poté nahrubo pokrájejte čokoládu na cca 2 mm velké kousky.
  2. Odvažte všechny suroviny a vložte do mísy a důkladně zpracuje v těsto. Opět si můžete pomoci robotem, aby se těsto při kontaktu s rukama tolik nezahřívalo.
  3. Když je těsto zpracované, uložte ho do lednice minimálně na 1 hodinu. 
  4. Troubu předehřejte na 170 °C. Z těsta uválejte malé rohlíčky. Z této várky vyjde cca 40 kusů, ale záleží, jak veliké je budete dělat.
  5. Plech s rohlíčky vložte do trouby a pečte 12 minut v horkovzdušné troubě. Po upečení na rohlíčky nesahejte, aby se nepolámaly, nechte je důkladně vychladnout.
  6. V horké lázni rozehřejte čokoládu a nasekejte nožem najemno hrst lískových oříšků. Každý rohlíček z půlky namočte do čokolády a ihned do oříšků a následně položte zpět na plech, aby čokoláda zaschla. Já osobně dávám vždy plech s cukrovím do chladu.

Tip: Pokud chcete mít zdobení barevnější, můžete rohlíčky obalovat v najemno nasekaném mrazem sušeném ovoci.

Žena u dveří, text o mamince dvou synů a odkazu na web smoothcooking.cz