Candát s máslovou vinnou omáčkou a grilovanými pórky
Nejlahodnější tuzemská ryba má pevné bílé maso delikátní chuti. Dravá ryba se výborně doplňuje s jemnou chutí mladých pórků. Lahůdka! Vinná máslová omáčka sluší candátu i pórkům. Pokud u vás doma někdo pórku neholduje, servírujte candáta s vařenými brambůrky.

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny a postup:
Candát:
4 filety candáta (à 200 g)
4 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Filety candáta zbavte pinzetou případných kostí, osolte, opepřete, zakápněte olejem a upečte v předehřáté troubě na připraveném plechu dozlatova, trvá to zhruba 15 minut. Maso zbělá a zpevní, okraje zezlátnou.
Pokud máte filety s kůží, položte je na připravený plech kůží dolů. Rybu můžete upéct i na pánvi – rozehřejte v ní olej na vyšší teplotu, vložte do něj filety kůží dolů, snižte teplotu na střední, pečte 5 minut, obraťte a dopečte 3 minuty. Pokud se ryba sama neodlepuje ode dna pánve, pečte ji ještě chvilku.
Omáčka:
1 menší cibule nebo 2 šalotky
2 lžíce bílého vinného octa
200 ml suchého bílého vína
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
150 g studeného másla
sůl a čerstvě mletý pepř
Než se ryba upeče, připravte omáčku. Cibule nebo šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zalijte je v rendlíku vinným octem a vínem, přidejte koření a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a vařte, až tekutina zhoustne do konzistence sirupu, asi 15–20 minut.
Vinnou redukci odstavte, přeceďte a vmíchejte do ní 2 lžíce studeného másla. Jakmile se máslo rozpustí, vmíchejte do redukce další 2 lžíce másla, vraťte na plotýnku a na nízkém stupni vmíchávejte do omáčky po kouskách máslo, až vznikne hladký krém. Dochuťte a přelijte přes candáta a podávejte s grilovanými pórky.
Pórky:
10 mladých pórků
2 lžíce olivového oleje
pomerančová šťáva k zakápnutí
bylinná sůl
Pórky očistěte, podélně přepulte a potřete olejem. Grilujte je na středním stupni 5 minut z každé strany.
Jakmile pórky začnou zlátnout, zastříkněte je pomerančovou šťávou. Osolte a podávejte k candátu s omáčkou.