Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Candát s máslovou vinnou omáčkou a grilovanými pórky

Nejlahodnější tuzemská ryba má pevné bílé maso delikátní chuti. Dravá ryba se výborně doplňuje s jemnou chutí mladých pórků. Lahůdka! Vinná máslová omáčka sluší candátu i pórkům. Pokud u vás doma někdo pórku neholduje, servírujte candáta s vařenými brambůrky.

Candát s pórky

Množství: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny a postup:

Candát:

4 filety candáta (à 200 g)

4 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Filety candáta zbavte pinzetou případných kostí, osolte, opepřete, zakápněte olejem a upečte v předehřáté troubě na připraveném plechu dozlatova, trvá to zhruba 15 minut. Maso zbělá a zpevní, okraje zezlátnou.

Pokud máte filety s kůží, položte je na připravený plech kůží dolů. Rybu můžete upéct i na pánvi – rozehřejte v ní olej na vyšší teplotu, vložte do něj filety kůží dolů, snižte teplotu na střední, pečte 5 minut, obraťte a dopečte 3 minuty. Pokud se ryba sama neodlepuje ode dna pánve, pečte ji ještě chvilku.

Omáčka:

1 menší cibule nebo 2 šalotky

2 lžíce bílého vinného octa

200 ml suchého bílého vína

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

4 kuličky černého pepře

150 g studeného másla

sůl a čerstvě mletý pepř

Než se ryba upeče, připravte omáčku. Cibule nebo šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zalijte je v rendlíku vinným octem a vínem, přidejte koření a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a vařte, až tekutina zhoustne do konzistence sirupu, asi 15–20 minut.

Vinnou redukci odstavte, přeceďte a vmíchejte do ní 2 lžíce studeného másla. Jakmile se máslo rozpustí, vmíchejte do redukce další 2 lžíce másla, vraťte na plotýnku a na nízkém stupni vmíchávejte do omáčky po kouskách máslo, až vznikne hladký krém. Dochuťte a přelijte přes candáta a podávejte s grilovanými pórky.

Pórky:

10 mladých pórků

2 lžíce olivového oleje

pomerančová šťáva k zakápnutí

bylinná sůl

Pórky očistěte, podélně přepulte a potřete olejem. Grilujte je na středním stupni 5 minut z každé strany.

Jakmile pórky začnou zlátnout, zastříkněte je pomerančovou šťávou. Osolte a podávejte k candátu s omáčkou.

Produkty k receptu

Ověřit dostupnost v
3 produkty
Seřadit podle:
Značka: dmBio; Název produktu: bio extra panenský olivový olej Nativ, 750 ml; Cena: 289,00 Kč; Základní cena: 750 ml (38,53 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,198 z 5 hvězdiček na základě 1 114 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio extra panenský olivový olej Nativ dmBio
dm značka grafika
289,00 Kč
750 ml (38,53 Kč za 100 ml)
Skladem online
Značka: nupreme; Název produktu: himalájská sůl růžová, 500 g; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 500 g (7,78 Kč za 100 g); 5 z 5 hvězdiček na základě 10 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmhimalájská sůl růžová nupreme
38,90 Kč
500 g (7,78 Kč za 100 g)
Skladem online
Značka: dmBio; Název produktu: Naturland bylinná sůl, 200 g; Cena: 48,90 Kč; Základní cena: 200 g (24,45 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,576 z 5 hvězdiček na základě 99 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmNaturland bylinná sůl dmBio
dm značka grafika
48,90 Kč
200 g (24,45 Kč za 100 g)
Skladem online

Podobné kategorie produktů