Recyklace místo plýtvání
Díky těmto třem zeleným nápadům se stane plýtvání potravinami minulostí.

dm drogerie
Doba čtení 3 min.
•
13. 8. 2025

Jídlo nás nejen zasytí, ale také významně přispívá k naší pohodě. I přes cenu a jejich nedostatek v mnoha rodinách skončí každoročně v odpadu neuvěřitelných 1,3 miliardy tun potravin, což odpovídá zhruba třetině všech potravin vyprodukovaných po celém světě. Jedná se jak o zbytky z domácností, tak o neprodejné zboží z obchodů či restaurací. Není divu, že tento jev se negativně promítá i do klimatických změn. Každá potravina má svou historii a při své cestě od výroby přes balení a přepravu až ke spotřebě vyprodukuje obrovské množství skleníkových plynů. Pomocí následujících green ideas můžete s plýtváním jídlem zatočit alespoň ve své domácnosti:
Idea 1: Skvělé pesto beze zbytků
Kam s natí od mrkve? Ani do bioodpadu, ani do koše, ale do mixéru. Zelenou nať rozmixujte s česnekem, parmazánem, mandlemi nebo kešu ořechy, trochou soli a pár lžícemi extra panenského olivového oleje a během chvilky vykouzlíte chutné pesto. Přitom platí, že čím čerstvější nať použijete, tím jemnější a příjemnější chuť získáte. Ta mimochodem kromě mrkve připomíná trochu i celer a špenát. Během pár minut získáte rychlý pokrm plný vitamínů a vápníku, který jde příkladem proti plýtvání potravinami. Snažte se používat zeleninu v biokvalitě, vyhnete se tak zbytkům pesticidů.
Konec seznamu
Idea 2: Nad očekávání dlouhá výdrž
V českých domácnostech skončí v koši za rok průměrně něco přes 50 kg potravin na hlavu. Co však můžeme učinit proti plýtvání všichni? Především si uvědomit, že ledničku ani spíž nemusíme mít naplněné k prasknutí. Dokonce ani data minimální trvanlivosti se u mnoha výrobků neshodují s datem použitelnosti – v tomto případě se vyplatí spoléhat na své vlastní smysly. Rychle se kazí především otevřené konzervy nebo nakrojené ovoce a zelenina. S prodloužením jejich použitelnosti vám pomohou například silikonové obaly. Tuto praktickou kuchyňskou pomůcku můžete klidně umýt v myčce a opakovaně používat. Stejné oblibě se těší skleněné dózy na potraviny nebo opakovaně použitelné voskové ubrousky.
Konec seznamu
Idea 3: Záchrana nepotřebných zbytků
Vyslovte se proti plýtvání zdroji, a naopak řekněte ano větší ochraně klimatu. Dbejte proto nejen na správné skladování potravin, ale také si vědomě vybírejte udržitelné a šetrné výrobky. Samostatně již neprodejné potraviny se dají zužitkovat při dalším zpracování, například i při výrobě kosmetických produktů. Dokonalým příkladem je tělová emulze alverde s bio rakytníkem a bio vanilkou: Díky cennému extraktu z bio rakytníku zanechává pokožku nebesky jemnou. Tento extrakt pochází ze zbytkových výlisků, které zůstávají po vymačkání ovoce a například pro výrobu rakytníkové šťávy už nejsou dále potřebné.