Udržitelné pečení: Jednoduše a vegansky
Při veganském pečení se obejdete bez mléka, smetany i vajec. Avšak jak na něj?

Pokud vás tíží myšlenky, že při veganství se musíte obejít bez mlsání v podobě dortů, koláčů a čokoládových muffinů, ještě jste nenašli ty správné recepty. Ingredience jako vejce, smetana a mléčná čokoláda se dají jednoduše nahradit – výsledek bude chutnat stejně dobře, a navíc ušetří emise CO. Při experimentování s veganskými alternativami také podpoříte svou kreativitu. Naše tři green ideas povzbudí vaši chuť na pečení veganských dobrot:
Idea 1: Jablečné pyré místo vajec
Dostali jste chuť na úžasně voňavou a vláčnou bábovku, ale nemáte doma vejce? Tento veganský tip by měl znát každý milovník dortů: Muffiny, bábovku a další podobné pečivo jednoduše připravíte i bez vajec. Jedno vajíčko nahradí 60 až 70 g jablečného pyré. Chuť jablek se během pečení téměř vytratí, avšak čokoládové muffiny a podobné lahůdky zůstanou dokonale vláčné a pevné. dmBio ovocné pyré obsahuje ze 100 % jablka z ekologicky kontrolovaného zemědělství, a navíc nese ekologický certifikát.
- Značka: dmBio; Název produktu: bio ovocné pyré jablko za studena strouhané, 360 g; Cena: 32,90 Kč; Základní cena: 360 g (9,14 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,758 z 5 hvězdiček na základě 95 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm32,90 Kč360 g (9,14 Kč za 100 g)Skladem online
Konec seznamu
Idea 2: Hořká čokoláda místo mléčné
Čokoláda často obsahuje mléko, jehož produkce má kvůli uvolňování skleníkových plynů negativní vliv na klima.
Více mléka v čokoládě znamená také více CO₂. Milovníci hořké čokolády si proto nemusí dělat s uhlíkovou stopou své tabulky tak těžkou hlavu jako příznivci mléčné čokolády, protože hořká čokoláda obvykle neobsahuje kravské mléko. Další výhodou pak bývají často použité ingredience v biokvalitě a ekologické obaly bez hliníkové folie.
Idea 3: Ovesná alternativa smetany
Smutný rekord: Smetana a sýr stojí na předních příčkách mezi potravinami, které škodí klimatu. Jejich výroba vyžaduje ohromné množství mléka, čímž způsobuje emise CO₂ – čím vyšší je obsah tuku v konečném produktu, tím horší je klimatická bilance. Naštěstí existují veganské alternativy, které při pečení vykouzlí stejně krémovou chuť: Například ovesná alternativa smetany. Ta dokonale zjemní omáčky, nákypy, polévky, a dokonce i dezerty. Tak hurá na nákup a pečení!