Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah
  1. 9748DXX9

Krok za krokem na cestě k vám domů

Než se k vám dostane hotový produkt, projde mnoha výrobními fázemi. Na následujících řádcích získáte představu o výrobě produktu a dozvíte se, kdo se na jeho výrobě podílel. 

  1. Mapa světa
Sběr kokosové vody

1. Pěstování a sklizeň: Různé provincie Srí Lanky

okosový ořech je plod palmy, která roste v tropických zemích, jako jsou Indonésie, Filipíny, Indie, Srí Lanka nebo Brazílie, a poskytuje mnoha lidem stálý příjem. Na Srí Lance se kokosové ořechy pěstují především v západních a severozápadních provinciích (tzv. kokosový trojúhelník) a v menší míře v severních, jižních a středních provinciích. 

Teplé a vlhké podnebí poskytuje ideální podmínky pro růst kokosových palem. Kokosová voda pro výrobu kokosové vody dmBio pochází od pěstitelů kokosových palem na Srí Lance, kteří se věnují kontrolovanému ekologickému pěstování. 

  1. Kokosová palma, známá jako „strom života“, je důležitou součástí života na Srí Lance. Využívají se všechny části stromu, od kořenů přes kůru, plody, květy a listy. Kokosové mléko a olej jsou důležitými ingrediencemi chutné srílanské kuchyně a samotný kokos je považován za stěžejní potravinu této země.

  2. Pěstování kokosových ořechů je součástí Srí Lanky již od starověku. Dnes se asi desetina zemědělské půdy na Srí Lance využívá k pěstování kokosových ořechů, které jsou třetím největším vývozním produktem země. Srí Lanka, známá také jako „Perla Indického oceánu“, nabízí ideální klimatické podmínky pro pěstování kokosových ořechů.

  3. Kokosová palma může dorůst výšky až 24 metrů. Od semenáčku k prvnímu plodu uběhne v průměru 5 až 6 let. Kokosový ořech zraje na stromě 12 měsíců, než je možné ho sklízet. Během zrání se uvnitř kokosového ořechu tvoří osvěžující kokosová voda, která je bohatá na živiny a elektrolyty.

  4. Když jsou kokosové ořechy připraveny ke sklizni, sbírají se pomocí dlouhých tyčí nebo zkušených pracovníků, kteří šplhají na palmy. Jeden kokosový ořech obsahuje přibližně 100 ml kokosové vody. Jedna kokosová palma může v průměru vyprodukovat 40 až 45 kokosových ořechů za rok.

  5. Po sklizni se zelená vnější skořápka kokosového ořechu odstraňuje procesem zvaným „dehusking“, v překladu „zbavování skořápky“. K tomu slouží speciální tlakový nástroj. Odstraněná skořápka se zpracovává k výrobě provazů nebo jako zásobárna vláhy a živin pro kokosové palmy – zahrabává se pod zem a/nebo se vrství na půdu.

  6. Dvaasedmdesátiletý Gunapala žije se svou ženou Gnanawathi v sedmičlenné domácnosti v srdci srílanského kokosového trojúhelníku. Pěstování kokosových ořechů se věnuje již mnoho let. V roce 2008 získal certifikát ekologického zemědělství a naučil se na svých kokosových farmách dodržovat ekologické standardy. Tato certifikace mu umožnila přístup na trh s biopotravinami, kde nabízí kokosové ořechy s bio certifikací, a to i pro kokosovou vodu dmBio.

  7. Jakmile pěstitelé jako Gunapala kokosové ořechy sklidí a vyloupou, naloží je a převezou do Mirigamy k dalšímu zpracování.

Zpracování vody z kokosových ořechů

2. Zpracování: Mirigama, západní provincie, Srí Lanka

V Mirigamě, v kokosovém trojúhelníku v západní provincii Srí Lanky, se zpracovává a balí kokosová voda z nedalekých ekologických farem pro kokosovou vodu dmBio. Díky tomu zůstává velká část přidané hodnoty kokosové vody dmBio na Srí Lance a prospívá místním komunitám. 

  1. Jakmile kokosové ořechy dorazí do zpracovatelského závodu v Mirigami, kokosová voda se extrahuje, filtruje a pasterizuje. Poté prochází procesem ultra vysokého ohřevu, který ji sterilizuje a během několika sekund prodlouží její trvanlivost.

  2. Kokosová voda je poté bezpečně a hygienicky zabalena do obalů Tetra Pak. Proces plnění probíhá v rychlém tempu – například 9 000 kusů kokosové vody dmBio 330 ml lze naplnit za hodinu.

  3. Přísné kontroly kvality zajišťují, že kokosová voda dmBio splňuje nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti, a zároveň si zachovává svou chuť.

  4. Hotové kokosové vody dmBio jsou zabalené do kartonových krabic a připravené k přepravě.

  5. Krabice jsou před odesláním naložené na palety. Poté zůstávají nejméně 72 hodin ve skladu a procházejí závěrečnou kontrolou kvality.

Náš výrobní partner & dodavatel

3. Náš výrobní partner a dodavatel: Mirigama, Srí Lanka

Společnost dmBio navázala spolupráci s jednou z nejstarších společností zpracovávajících kokosové ořechy na Srí Lance. Jedná se o rodinný podnik, který byl založen v roce 1920 v Giriulle, v srdci srílanského kokosového trojúhelníku, a který vede již čtvrtá generace. 

Náš výrobce se zavázal podporovat místní zemědělské komunity. Zemědělci jako Gunapala a mnozí další byli vyškoleni a podporováni na cestě k certifikaci ekologického zemědělství. 

dm distribuční centrum

4. Od nás k vám

Z našich distribučních center míří kokosové vody dmBio na poslední etapu své cesty – do našich prodejen dm. Jakmile dorazí na místo určení, jsou umístěné do regálů, kde je najdete při příštím nákupu.

Produkt má tyto certifikáty: