Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah
  1. 4763DXX8  

Konec seznamu

Krok za krokem na cestě k vám domů

Než se k vám dostane hotový produkt, projde mnoha výrobními fázemi. Na následujících řádcích získáte představu o výrobě produktu a dozvíte se, kdo se na jeho výrobě podílel. 

  1. Mapa světa
Sklizeň jablek

Bodamské jezero, Bodman-Ludwigshafen, Německo 

Cesta naší dmBio jablečné šťávy začíná u Bodamského jezera v Německu. Tamější region je známý svými ovocnými sady s jabloněmi, jejichž plody se mimo jiné využívají k výrobě šťáv. Jabloně představují důležitou součást místního zemědělství a přispívají k rozmanitosti ekologického systému. Sady v oblasti Bodamského jezera jsou také biotopem pro řadu živočišných a rostlinných druhů. 

  1. Úrodná půda a vyvážené klima v okolí Bodamského jezera vytvářejí ideální podmínky pro pěstování ovoce. Jabloně je ideální vysazovat na podzim a první úrodu pak sklízet třetím rokem.

  2. Pro výsadbu jabloňových sadů vybrali sadaři odrůdy odolné vůči strupovitosti. Do 5,5 metru širokých meziřadí pak vyseli směs nízko rostoucích travin a kvetoucích bylin tak, aby byla zachována sjízdnost sadů a zároveň vznikl životní prostor pro hmyz, jako jsou včely a motýli.

  3. Sklizeň jablek obvykle probíhá od konce léta do podzimu, a to v závislosti na odrůdě a klimatických podmínkách. Optimální doba sklizně se určuje podle různých faktorů, včetně barvy, pevnosti, chuti a ideálního obsahu cukru.

  4. V sadech se jablka pečlivě třídí a vybírají. Sklízejí se buď ručně, nebo strojově pomocí sběrného zařízení taženého traktorem. Tento stroj dopravuje jablka do kontejneru, kde jsou připravená k dalšímu převozu.

Konec seznamu

Zpracování jablek

Bodamské jezero, Stockach, Německo

Jablka z ovocných sadů určených pro výrobu šťávy zpracovává a uvádí na trh nedaleká moštárna ve Stockachu u Bodamského jezera, což zajišťuje regionální přidanou hodnotu. Tato moštárna se aktivně zasazuje o zachování přirozených ovocných sadů a plantáží, které jsou pro tento region typické. 

  1. Ihned po dodání od pěstitelů přebírá čerstvé ovoce tým zajišťující kontrolu kvality. Posuzuje kvalitu a neporušenost plodů a poté je podrobuje dalším testům, včetně testů znečištění a pevnosti.

  2. Po kontrole procházejí jablka několika kroky zpracování. Nejprve je pracovníci důkladně omyjí, pak ručně roztřídí, a nakonec rozdrtí v mlýnech.

  3. Drcení zajišťuje rozbití i malých kousků jablek a vzniká tzv. rmut. Po rozmělnění následuje samotné lisování, při kterém se z rmutu získává šťáva. Tuto čerstvě vylisovanou šťávu pracovníci krátce zahřejí a převedou do skladovací nádrže k dalšímu zpracování. Zbylý jablečný odpad se využívá smysluplně, například jako krmivo pro zvířata.

  4. Nefiltrovaná vylisovaná šťáva následně putuje do chladírenského skladu, odkud ji lze kdykoli dle potřeby odebrat. O nakládku a distribuci po celé Evropě se stará logistický tým.

Konec seznamu

Plnění

Lütgenrode, Dolní Sasko, Německo

Další část cesta jablečné šťávy pokračuje do Lütgenrode, kde probíhá stáčení do obalů. Celý výrobní řetězec tak zůstává výhradně v Německu. 

  1. Pasterizace probíhá metodou tzv. „krátkodobého zahřátí“ (KZE – Kurzzeiterhitzung), která zajišťuje, že si šťáva uchová delší trvanlivost.

  2. Také obaly Tetra Pak se musí nejprve vyrobit a následně důkladně otestovat. Na fotografii pracovník porovnává právě vyrobený obal s předlohou, aby ověřil, zda kvalita odpovídá požadovaným standardům.

  3. Na dopravníkových pásech zařízením protéká přibližně 7 000 litrů šťávy za hodinu. Nejprve se šťáva plní do připravených Tetra Pak obalů. Ty se uzavírají víčkem typu „Tethered Cap“, které zůstává připojeno k obalu. Poté pracovníci ukládají balené šťávy do přepravních kartonů.

  4. Kartonové krabice se skládají na palety a následně jsou obaleny fólií, aby byl zajištěn bezpečný transport. Každá paleta obsahuje 96 kartonů, což odpovídá celkem 576 litrům šťávy. Vysokozdvižný vozík naloží najednou tři palety, tedy přibližně 1 500 litrů, a vloží je do nákladního vozu, který se vydá na cestu do jednoho z našich distribučních center.

Konec seznamu

Výrobní partner & dodavatel

Náš výrobní partner a dodavatel, Lütgenrode, Německo

Náš výrobní partner se specializuje na výrobu ovocných šťáv, u kterých klade důraz na kvalitu a chuť. Sociální a ekologická udržitelnost i etické jednání patří k hlavním hodnotám tohoto partnera, což dokládá množstvím podporovaných projektů. Mezi ně patří například podpora zakládání květnatých luk pro včely a obnova, zachování a péče o tradiční ovocné sady. 

dm distribuční centrum

Od nás k vám

Z našich distribučních center míří jablečná šťáva dmBio na poslední etapu své cesty – do našich prodejen dm. Jakmile dorazí na místo určení, je umístěná do regálů, kde ji najdete při příštím nákupu. 

Produkt má tyto certifikáty: