Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah
  1.  4687DXX2

Konec seznamu

Krok za krokem na cestě k vám domů

Než se k vám dostane hotový produkt, projde mnoha výrobními fázemi.
Na následujících řádcích získáte představu o výrobě produktu a dozvíte se, kdo se podílel na výrobě.

Weltkarte
  1. 1.

    → Pěstování a sklizeň

  2. 2.

    → Zpracování

  3. 3.

    → Dovoz a distribuce

  4. 4.

    → Od nás k vám

Konec seznamu

Mangovník

Pěstování a sklizeň, Imatoro, Kangala, Douna, Kankalaba, Burkina Faso

Mango je plodem stálezeleného mangovníku, který patří do čeledi ledvinovníkovitých. Dorůstá do výšky až 45 metrů a může nést až 300 plodů. Roste především v tropických oblastech, včetně Střední a Jižní Ameriky, Karibiku a tropického pásu Afriky. Existuje více než 1 000 odrůd manga, které se liší velikostí, tvarem a chutí. Doba sklizně se v závislosti na odrůdě pohybuje od března do září. Zralé plody mohou být až 20 cm velké a mohou vážit dva kilogramy. K výrobě oleje se používá dužina i pecka.

  1. V Evropě lze mango sehnat v obchodech v čerstvé nebo sušené podobě. Naše sušené proužky manga dmBio v kvalitě Naturland pocházejí ze západní části Burkiny Faso. Tamní tropické podnebí se vyznačuje extrémními výkyvy mezi obdobími sucha a dešťů. Průměrné teploty se pohybují mezi 25 °C a 30 °C.

  2. Přibližně 160 rodin drobných pěstitelů sdružených do sedmi spolků pěstuje ovoce na celkové ploše zhruba 300 hektarů. Spojení do družstva umožňuje efektivnější organizaci procesů, sdílení zdrojů a jednotnost certifikačních procesů.

  3. Drobní zemědělci jsou pravidelně školeni v oblasti správné zemědělské praxe a metod ekologického zemědělství. Vedle manga se na farmách pěstují také akácie a datlové palmy, které zlepšují kvalitu půdy a podporují biodiverzitu. Prodej dalších surovin navíc zajišťuje zemědělcům diverzifikovanější příjmy, a tím i stabilnější živobytí.

  4. V Burkině Faso se pěstují především odrůdy Amelie, Brooks, Leepens a Kent. V závislosti na odrůdě se mango sklízí od března do září. Mango se sklízí nezralé, protože již zralé mango je mnohem náchylnější k poškození při přepravě. Sklizené mango se sbírá, přepravuje a zpracovává v hlavním městě Ouagadougou.

Konec seznamu

Zaměstnanec zpracovává mango

Zpracování, Ouagadougou, Burkina Faso

Mango se zpracovává v Ouagadougou a připravuje se na vývoz do Německa. Náš dodavatel zaměstnává celoročně přibližně 30 lidí. Ve výrobě pracuje přibližně 100 sezónních pracovníků.

  1. Náš dodavatel, který zpracovává mango v Ouagadougou, nejprve uskladní plody, dokud nejsou plně zralé. To může trvat až týden.

  2. Potom se roztřídí...

  3. ...umyjí...

  4. ...oloupou se a nakrájí na malé kousky...

  5. ... a poté schnou přibližně 12 hodin. Na kilo sušeného manga odrůdy Amelie je zapotřebí 12-15 kilogramů čerstvých plodů. U odrůdy Brooks se jedná o 15-25 kilogramů a u odrůdy Leepens zhruba o 15 kilogramů.

  6. Hotové zboží prochází přísnou kontrolou kvality a je nejprve baleno do pytlů a poté do krabic. Zboží se přepravuje po železnici a nákladními automobily v chlazeném přepravním kontejneru do přístavu Abidžan na Pobřeží slonoviny a odtud se přepravuje lodí do Hamburku. Odtud je pak zboží převezeno kamionem k našemu výrobnímu partnerovi.

  7. V roce 2009 založil Fogué Kouduahodie zpracovatelskou společnost s cílem podpořit drobné zemědělce v Burkině Faso v přechodu na ekologické zemědělství. Sbírá, zpracovává a vyváží jejich mango. Tím vytváří pracovní místa ve zpracovatelském závodě a umožňuje drobným zemědělcům přístup na mezinárodní trh.

  8. Jacqueline Toe má 52 rokov a v spoločnosti Fogués pracuje od roku 2009. Je zodpovedná za získavanie surovín a výrobu, pričom dbá na dodržiavanie vysokých požiadaviek na kvalitu. Teší ju najmä dobrá pracovná atmosféra s kolegami.

Konec seznamu

Výrobní partner a dodavatel

Dovoz a distribuce, Oyten, Německo

Náš výrobní partner je průkopníkem v oblasti ekologického zemědělství a již více než 40 let se specializuje na ekologicky pěstované sušené ovoce, ořechy a kokosové výrobky, které jsou pečlivě zpracovávány a baleny tak, aby šetřily zdroje. Středně velká společnost se opírá o dlouhodobé osobní kontakty s pěstitelskými partnery po celém světě, provozuje vlastní ekologické projekty a podporuje místní zemědělce. Kromě vzdělávacích kurzů a nových zpracovatelských závodů v zemích původu se zaměřuje na rozšiřování sortimentu produktů s certifikátem Naturland a na zvyšování výměry ekologicky obhospodařované zemědělské půdy.

  1. U našeho výrobního partnera se mango podrobuje další intenzivní kontrole kvality. Kromě analýzy reziduí v akreditované laboratoři zahrnuje také senzorický test.

  2. Pokud je zboží v pořádku, je uvolněno k plnění a přepravním pásem je dopraveno na vícehlavou váhu.

  3. Proužky manga se dávkují do sáčků pomocí spádové trubky a uzavírají se. Na obalovou fólii se nejprve natiskne datum minimální trvanlivosti a šarže a označí se pečetí.

  4. Poté následuje další kontrola kvůli vyloučení přítomnosti cizích těles a ověření správného množství před zabalením pytlů do kartonů a na palety.

  5. Náš výrobní partner upřednostňuje dlouhodobou spolupráci se svými dodavateli, což jemu i zemědělcům poskytuje stabilitu a jistotu při plánování. Projektovým partnerům poskytujeme podporu při plnění všech požadavků na kvalitu a udržitelnost produktů, včetně podpory při financování certifikací.

  6. Náš výrobní partner spolupracuje s dodavatelem manga z Burkiny Faso od roku 2011 a minimálně jednou ročně je na místě. Díky úzkému a dlouhodobému partnerství se již podařilo výrazně rozšířit plochy určené pro pěstování. Kromě toho náš výrobní partner podporuje prostřednictvím investic zlepšování v oblasti kvality, efektivity a udržitelnosti.

Konec seznamu

Logistické centrum

Od nás k vám

Z našich distribučních center se sáčky s dmBio mangem vydávají na poslední etapu své cesty do našich dm prodejen. Jakmile dorazí na místo určení, jsou umístěny do regálů, kde je najdete při příštím nákupu.

Váš produkt má tuto certifikaci:

Tento projekt je podporován:

Drobní zemědělci v Burkině Faso

Podpora ekologického zemědělství v Burkině Faso

Fogué Kouduahodie založil svou společnost se sídlem v Ouagadougou v Burkině Faso v roce 2009 za účelem zpracování a vývozu ekologického manga.

Fogué je inženýr potravinářské technologie a má dlouholeté zkušenosti s technickým snižováním chudoby a udržitelným zemědělstvím. Se svou společností sleduje cíl přesvědčit burkinské zemědělce o výhodách ekologického zemědělství, vyškolit je a propojit je se světovým trhem. Jeho společnost vykupuje od zemědělců ekologicky vypěstované mango, které zpracovává a vyváží do Německa a dalších zemí. Tímto způsobem podporuje ochranu klimatu a rostlinných a živočišných druhů a také stabilní příjem pro zemědělce a zaměstnance zpracovatelského průmyslu.

Náš německý výrobní partner podporuje burkinský podnik téměř od jeho založení. Úzké partnerství oficiálně začalo v roce 2011. Náš výrobní partner nejen dováží sušené mango, ale také podporuje burkinský provoz při financování nákupu surovin před sezónou, při certifikacích nebo investicích a nákupech za účelem zlepšení procesů, kvality a udržitelnosti.

Společně bylo rozhodnuto a úspěšně zvládnuto také převedení z ekologického pěstování na Naturland. Směrnicer Naturland jdou nad rámec požadavků nařízení EU o ekologickém zemědělství. Kritéria zahrnují přechod celého zemědělského podniku na ekologické zemědělství a závazné sociální směrnice pro všechny zemědělské podniky.

Náš výrobní partner a firma Fogué si stanovili cíl udržet a dále rozšiřovat své vysoké standardy i do budoucna. Projekt pěstování bude rozšířen jak o další plochy určené na pěstování, tak i o další suroviny. To přinese další výhody pro přírodu a další zdroje příjmů pro zemědělce. dm tento projekt podporuje.