Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah
  1. dm Produkt Weg Logo s kódem 1453DX10

Konec seznamu

Krok za krokem na cestě k vám domů

Než se k vám dostane hotový produkt, projde mnoha výrobními fázemi. Na následujících řádcích získáte představu o výrobě produktu a dozvíte se, kdo se na jeho výrobě podílel. 

  1. Mapa Německa na světlém pozadí
Pšeničné pole při západu slunce

Pěstování a sklizeň, Německo a Rakousko

Oves se vzhledem ke svým klimatickým nárokům pěstuje především v severní a střední Evropě, Rusku, Severní Americe a v přímořských oblastech Německa. Oves je tzv. půdu zlepšující plodina, protože z půdy neodebírá tolik živin jako jiné obiloviny. Kromě toho potřebuje při pěstování podstatně méně vody než jiné druhy obilí, což z něj činí odolnější plodinu i v měnících se klimatických podmínkách. Oves pro náš produkt dmBio ovesný nápoj pochází z farem certifikovaných organizací Naturland v Německu a Rakousku. 

  1. V Německu a Rakousku se podle směrnic Naturlandu pěstuje bio oves na 1 300 farmách a celkové ploše 10 000 hektarů.

  2. Naturland je největším mezinárodním ekologickým sdružením. V 60 zemích světa hospodaří farmářky a farmáři podle pravidel Naturlandu, která v mnoha oblastech přesahují požadavky EU na ekologické zemědělství. Ukazují tak, že ekologické, sociálně odpovědné a férové hospodaření může být úspěšné.

  3. Jedním z německých farmářů Naturlandu je Josef Priller z Durynska. Josef miluje ranní výjezdy na pole a práci s různými rostlinami. Věnuje se rostlinné výrobě a pěstuje mimo jiné také oves podle pravidel stanovených sdružením Naturland. Zvláštností ekologického zemědělství je mimo jiné to, že se nepoužívají chemicko-syntetické prostředky na ochranu rostlin ani průmyslová hnojiva.

  4. Existují zimní a letní formy ovsa, které se vysévají podle ročního období buď na podzim, nebo na jaře. Oves se však většinou pěstuje jako letní obilnina a sklízí se od poloviny července do poloviny srpna.

Konec seznamu

Budova továrny na fotografii

Zpracování ovsa, Německo

U našeho partnera stojí v centru zájmu odpovědnost vůči Zemi a rostlinám. Proto zdroje jako energie, půda a voda využívá co nejšetrněji. Dále také kombinuje alternativní formy podnikání se sociální a společenskou angažovaností a podporuje inovativní řešení. 

  1. Sklizený oves Naturland se převáží do mlýna. Při dodání je odebrán vzorek ovsa, který je podroben komplexní kontrole kvality ve vlastní laboratoři.

  2. Aby se zajistilo, že surovina splňuje stanovené požadavky pro další zpracování, testuje se oves Naturland v laboratoři na různé parametry, jako je vlhkost, čistota a obsah živin.

  3. Třídička s barevným rozlišováním vytřídí z ovsa cizí tělesa. Zkontrolovaný oves se pak ve válcovém mlýně loupe a mele na celozrnnou ovesnou mouku.

  4. Hotová ovesná mouka je podrobená dalším testům kvality. Tím se zajistí, že má mouka požadované vlastnosti a neobsahuje nečistoty.

  5. Nakonec se ovesná mouka dopraví k našemu výrobnímu partnerovi, který ji použije k výrobě našeho dmBio ovesného nápoje.

Konec seznamu

Zaměstnanec řídí paletový zakladač

Náš výrobní partner a dodavatel, Německo

Náš výrobní partner je průkopníkem v oblasti rostlinné výživy a specializuje se na výrobu produktů z certifikovaných ekologických surovin. Udržitelnost a odpovědné a hospodárné využívání zdrojů jsou pro něj klíčovými hodnotami. 
Klade důraz na krátké dopravní trasy a optimalizaci energetické účinnosti, což se odráží v celém dodavatelském řetězci a úzké spolupráci s dodavateli. 

  1. Celozrnná ovesná mouka Naturland je připravená k výrobě. Již při jejím dodání probíhají v interní laboratoři různé kontroly kvality, aby bylo zajištěno, že surovina splňuje všechny požadavky pro další zpracování.

  2. V míchací stanici se ovesná mouka smíchá s vodou a zkapalní pomocí enzymů, čímž vznikne tzv. ovesná kaše. Pevné části se od kaše oddělí a vznikne tekutý koncentrát, který slouží jako základ pro dmBio ovesný nápoj. Koncentrát se skladuje v nádržích a obohacuje se slunečnicovým olejem Naturland, pitnou vodou a mořskou solí.

  3. Následuje další krok kontroly kvality: Senzorické testování odhalí, zda je přítomná typická ovesná chuť. Hodnotí se ale i vzhled nápoje a další parametry, jako je pH nebo sušina. Jen pokud jsou všechny kvalitativní ukazatele bezchybné, může být dmBio ovesný nápoj plněn do obalů.

  4. Aby měl nápoj delší trvanlivost a zároveň si zachoval své senzorické vlastnosti, je před plněním podroben ultra vysokému ohřevu a homogenizaci. Poté se plní do Tetra Pak obalů.

  5. Poté se na balení nasazují víčka.

  6. Osm kusů ovesných nápojů se poskládá do kartonů – tzv. trayů.

  7. Tyto traye se ukládají na palety.

  8. Takto ovesný nápoj s certifikátem Naturland opouští továrnu a dostává se do distribučních center, a nakonec až do našich prodejen dm.

Konec seznamu

Letecký pohled na dm logistické centrum

Od nás k vám 

Z našich distribučních center míří dmBio Ovesné nápoje na poslední etapu své cesty – do našich prodejen dm. Jakmile dorazí na místo určení, je umístěná do regálů, kde ji najdete při příštím nákupu. 

Produkt má tyto certifikáty: