Pro milovníky kávy
Silná nebo bez kofeinu, s našlehaným mlékem nebo černá, ochucená nebo čistá. Kávu si můžete vychutnat v různých variantách. Stačí jen několik ochutnávek, abyste našli tu správnou. Zjistěte, co jste možná o kávě nevěděli, a zkuste si připravit kávu podle našeho receptu.

Kávová zrna
Zda se pro vás káva stane požitkem, závisí na kávových zrnech. Nejznámějšími druhy jsou robusta a arabika. První je silnější a chutná nahořkle. Arabika obsahuje méně kofeinu a chutná jemněji. Udělejte si čas na delší degustaci – například během setkání s přáteli: přímým srovnáním káv zjistíte, která je Vaší nejmilovanější. Kávu si připravujte vždy čerstvou. Voda nesmí projít varem, jinak bude káva chutnat hořce.
Oblíbené espresso není „kofeinovou bombou". Protože má výraznější aroma a chutná silněji, je mu připisován větší obsah kofeinu. Ve skutečnosti obsahuje kolem 50 mg kofeinu – filtrovaná káva obsahuje 100-150 mg kofeinu.
I to je omyl. Kontaktem se vzduchem ztrácí káva své aroma. Pokud ji tedy přesypete do dózy, odpaří se mnoho cenných látek, které aroma vytváří. Kávu raději nechte ve vzduchotěsném obale v neprodyšné kávové dóze. Ale neskladujte ji v lednici! Tam se totiž může srážet vlhkost a proniknout do kávy.
Na 2 šálky potřebujete:
- 200 ml plnotučného mléka
- 2 plné lžičky oříškovo-nugátové pomazánky
- špetku skořice
- 1 čajovou lžičku vanilky bourbon
- 2 šálky espressa
Rozehřejte mléko a rozpusťte v něm oříškovo-nugátovou pomazánku. Dochuťte skořicí, vanilkovým cukrem a rozdělte do dvou šálků. Přilijte čerstvé espresso, posypte trochou skořice a podávejte.
Nabídka kávy dmBio
Konec seznamu