Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Pro milovníky kávy

Silná nebo bez kofeinu, s našlehaným mlékem nebo černá, ochucená nebo čistá. Kávu si můžete vychutnat v různých variantách. Stačí jen několik ochutnávek, abyste našli tu správnou. Zjistěte, co jste možná o kávě nevěděli, a zkuste si připravit kávu podle našeho receptu. 

Šálek kávy na talířku obklopený kávovými zrny a skořicí na dřevěném stole

Kávová zrna

Zda se pro vás káva stane požitkem, závisí na kávových zrnech. Nejznámějšími druhy jsou robusta a arabika.  První je silnější a chutná nahořkle. Arabika obsahuje méně kofeinu a chutná jemněji. Udělejte si čas na delší degustaci – například během setkání s přáteli: přímým srovnáním káv zjistíte, která je Vaší nejmilovanější. Kávu si připravujte vždy čerstvou. Voda nesmí projít varem, jinak bude káva chutnat hořce.  

Oblíbené espresso není „kofeinovou bombou"Protože má výraznější aroma a chutná silněji, je mu připisován větší obsah kofeinu. Ve skutečnosti obsahuje kolem 50 mg kofeinu – filtrovaná káva obsahuje 100-150 mg kofeinu.

I to je omyl. Kontaktem se vzduchem ztrácí káva své aroma. Pokud ji tedy přesypete do dózy, odpaří se mnoho cenných látek, které aroma vytváří. Kávu raději nechte ve vzduchotěsném obale v neprodyšné kávové dóze. Ale neskladujte ji v lednici! Tam se totiž může srážet vlhkost a proniknout do kávy.

Na 2 šálky potřebujete:

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 plné lžičky oříškovo-nugátové pomazánky
  • špetku skořice
  • 1 čajovou lžičku vanilky bourbon
  • 2 šálky espressa

Rozehřejte mléko a rozpusťte v něm oříškovo-nugátovou pomazánku. Dochuťte skořicí, vanilkovým cukrem a rozdělte do dvou šálků. Přilijte čerstvé espresso, posypte trochou skořice a podávejte. 

Konec seznamu

Podobné kategorie produktů