Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Dýňová bábovka s oříšky

Suroviny:

Na bábovku o objemu cca 1,4 l (na větší formu je nutné suroviny zdvojnásobit):

  • 130 g třtinového cukru dmBio
  • 2 vejce
  • 125 g špaldové mouky typ 630 dmBio
  • 1/2 lžičky bio kypřicího prášku do pečiva dmBio
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice Naturland dmBio
  • špetka soli
  • 140 ml bio oleje na pečení dmBio
  • 180 g najemno nastrouhané dýně
  • 50 g nasekaných bio vlašských ořechů dmBio

Na vymazání formy:

  • bio olej na pečení dmBio na vymazání formy
  • špaldová mouka typ 630 dmBio na vysypání formy 

Postup:

  1. Třtinový cukr si vyšlehejte s vejci do světlé pěny (trvá to 5–10 minut).
  2. Do mísy si mezitím prosejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  3. Troubu si předehřejte na horký vzduch na 180 °C.
  4. Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašlehejte olej. Poté přidejte prosátou sypkou směs, nastrouhanou dýni a nasekané ořechy.
  5. Formu na bábovku si důkladně vymažte máslem a vysypejte moukou.
  6. Hotové těsto nalijte do formy a bábovku pečte 35–40 minut. Vždy ji před vytažením otestujte špejlí, zda je již hotová (poznáte to tak, že se těsto na špejli již nelepí).
  7. Bábovku vyndejte z trouby a nechte ji cca 2–3 minuty chladnout. Poté ji vyklopte na talíř nebo na mřížku. Před podáváním ji můžete polít polevou na bábovky nebo posypat moučkovým cukrem a ozdobit oříšky či jedlými květy.