Dýňová bábovka s oříšky
Suroviny:
Na bábovku o objemu cca 1,4 l (na větší formu je nutné suroviny zdvojnásobit):
- 130 g třtinového cukru dmBio
- 2 vejce
- 125 g špaldové mouky typ 630 dmBio
- 1/2 lžičky bio kypřicího prášku do pečiva dmBio
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice Naturland dmBio
- špetka soli
- 140 ml bio oleje na pečení dmBio
- 180 g najemno nastrouhané dýně
- 50 g nasekaných bio vlašských ořechů dmBio
Na vymazání formy:
- bio olej na pečení dmBio na vymazání formy
- špaldová mouka typ 630 dmBio na vysypání formy
Postup:
- Třtinový cukr si vyšlehejte s vejci do světlé pěny (trvá to 5–10 minut).
- Do mísy si mezitím prosejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Troubu si předehřejte na horký vzduch na 180 °C.
- Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašlehejte olej. Poté přidejte prosátou sypkou směs, nastrouhanou dýni a nasekané ořechy.
- Formu na bábovku si důkladně vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Hotové těsto nalijte do formy a bábovku pečte 35–40 minut. Vždy ji před vytažením otestujte špejlí, zda je již hotová (poznáte to tak, že se těsto na špejli již nelepí).
- Bábovku vyndejte z trouby a nechte ji cca 2–3 minuty chladnout. Poté ji vyklopte na talíř nebo na mřížku. Před podáváním ji můžete polít polevou na bábovky nebo posypat moučkovým cukrem a ozdobit oříšky či jedlými květy.