Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Udržitelné grilování

Přečtěte si tři skvělé tipy na grilování, které nezatíží životní prostředí.

Grilování na zahradě

Léto patří mimo jiné grilování. Ať už s přáteli, nebo třeba jen ve dvou – posezení u grilu většinou nikdy nezklame. Lahůdky připravené na grilu mají zkrátka nezaměnitelnou chuť. Velmi oblíbené je grilování masa, které však bohužel zanechává velkou ekologickou stopu. Připravili jsme pro vás ekologické nápady, které nabízí chutné ekologičtější alternativy pokrmů připravených na grilu, a také kreativní řešení nepříliš oblíbeného, ale nezbytného následného úklidu. Přesvědčte se sami, že grilování může být nejen mimořádně chutné, ale také udržitelné. 

Nápad č.1: Jde to i bez masa

Největší vliv na životní prostředí překvapivě nemá u grilování vybavení grilu a to, co při přípravě používáme, jako například hliněné tácky nebo dřevěné uhlí, ale přímo samotné jídlo, které si chceme ugrilovat. Dokonce až 95 % emisí CO2 se při grilování uvolňuje právě z použitých surovin. Pokud si místo masa připravíte na grilu zeleninu nebo veganské alternativy masa, snížíte tím ročně kolem 75 kg CO2.

Konec seznamu

Nápad č.2: Skladujte správně a snažte se neplýtvat

Při grilování se často nesní všechno. Ugrilované jídlo je ovšem možné uskladnit a dojíst následující den. Praktickou a ekologickou pomůckou jsou ubrousky ze včelího vosku, které uchovají potraviny dlouho čerstvé a vhodně nahradí hliníkovou nebo běžnou potravinovou fólii. Po jejich použití je lze ekologicky kompostovat nebo mohou posloužit také jako podpal v krbu.

Nápad č.3: Ekologická čistota během chvilky

Zkuste použít kávu místo chemikálií: S obzvláště odolnou a mastnou špínou na grilovacím roštu nebo připálených hrncích si poradíte pomocí kávové sedliny. Vezměte zbytky mleté kávy a vydrhněte s nimi nečistoty. Díky této metodě se vyhnete plastovým obalům i chemikáliím, které zatěžují životní prostředí.

Konec seznamu