Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Autor: Pavlína Lubojatzky

Obrazek

Suroviny pro 4 osoby:

Marináda a maso

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 a 1/2 ČL červené curry pasty dmBio
  • 1 ČL sušeného kari koření dmBio
  • 1/2 ČL soli
  • 6 kuliček černého pepře dmBio
  • 4 PL kokosového mléka dmBio (odebereme z konzervy určené do arašídové omáčky)
  • 1/2 ČL třtinového cukru dmBio
  • Šťáva z 1/4 limety

Arašídová omáčka

  • 2 a 1/2 ČL červené curry pasty dmBio
  • 80 g arašídového krému dmBio
  • 25 g třtinového cukru dmBio
  • 1 PL sójové omáčky dmBio
  • 2 PL jablečného octu dmBio
  • 90 g studené vody
  • Konzerva (200 ml) kokosového mléka dmBio
  • Špetka soli

Příloha

  • 100 g celozrnného kuskusu (případně rýže)
  • 200 g zeleninového vývaru (lze použít 1/2 ČL zeleninového vývaru dmBio a 200 g vody)
  • 1 menší salátová okurka
  • Slané arašídy
  • Chilli paprička
  • Jarní cibulka
  • Limeta
  • Listy čerstvého koriandru (případně petrželky, pokud nemáte rádi koriandr)
  • Bambusové špejle

Postup:

  1. Příprava masa: Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kostky. Ve větší míse, kam později vložíme nakrájené maso, smícháme červenou curry pastu, sušené kari koření, sůl, najemno namletý černý pepř, kokosové mléko, cukr a šťávu z limety. Lžící promícháme, do mísy vložíme maso a v marinádě jej pečlivě obalíme. Povrch mísy přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice marinovat.
  2. Příprava arašídové omáčky: Do malého hrnce vložíme červenou curry pastu, arašídový krém, třtinový cukr, sójovou omáčku, jablečný ocet, vodu a zbytek kokosového mléka, které zbylo v konzervě z přípravy marinády na maso. Vše lžící promícháme a provaříme na nízkém varu za občasného míchání zhruba 3-4 minuty, dokud ocet lehce nevyčpí a cukr se nerozpustí. Ochutnáme a případně osolíme, pokud je třeba. Každá sójová omáčka je totiž jinak slaná. Provařenou omáčku rozlijeme do mističek k servírování.
  3. Příprava přílohy: Kuskus připravíme dle návodu. Nevaříme jej ale ve vodě, nýbrž v zeleninovém vývaru. Jakmile je kuskus uvařený, vidličkou jej načechráme a lehce do něj vmícháme na tenké ovály nakrájenou jarní cibulku. Zbytek jarní cibulky nakrájíme a necháme stranou na ozdobení výsledného talíře. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na silnější ovály, chilli papričku taktéž omyjeme a nakrájíme na tenké ovály. Slané arašídy opražíme nasucho na pánvi. Poté je nožem na prkýnku nasekáme najemno. Limetku omyjeme a nakrájíme na úhledné měsíčky. Listy koriandru omyjeme.
  4. Zhotovení masa. Namarinované kousky masa napícháme na bambusové špejle a grilujeme je ze dvou stran na grilu. Důležité je mít gril dobře rozpálený, aby se na mase udělala ta typická mřížka, rychle se na povrchu zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. První špíz doporučujeme sejmout z grilu a rozkrojit největší kousek masa, zdali je uvnitř již hotové. Není dobré nechat špízy na grilu zbytečně dlouho, aby se maso nevysušilo.
  5. Servis. Na talíř položíme mističku s arašídovou omáčkou, přidáme kuskus, na kuskus položíme grilované kuřecí špízy a vše dozdobíme jarní cibulkou, chilli papričkou, nasekanými arašídy, okurkou, lístky koriandru a měsíčkem limety. Každý strávník si pak může sám jídlo dokyselit.

TIP: Je velmi důležité připravit si jídlo ze všech komponentů a žádný nevynechat. Každý má totiž svůj důvod, proč v jídle je. Neúplné jídlo nebude chuťově kompletní.

Konec seznamu