Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah
  1. 6116DXX1

Konec seznamu

Krok za krokem na cestě k vám domů

Než se k vám dostane hotový produkt, projde mnoha výrobními fázemi.
Na následujících řádcích získáte představu o výrobě produktu a dozvíte se, kdo se podílel na výrobě.

  1. Weltkarte
  1. 1.

    → Pěstování a sklizeň

  2. 2.

    → Zpracování

  3. 3.

    → Náš výrobní partner a dodavatel

  4. 4.

    → Od nás k vám

Konec seznamu

Pěstování a sklizeň jackfruitů

1. Pěstování a sklizeň, Hosagunda, Karnataka, Indie

Jackfruit je morušovník a pochází z tropických zemí. Pěstuje se hlavně v Indii, Thajsku, Bangladéši, Indonésii, Nepálu a na Srí Lance. V Evropě se často používá jako alternativa masa. Jackfruit pochází původně z jižní Indie, ale v současnosti se pěstuje i v dalších tropických zemích s podobnými klimatickými podmínkami. Náš dmBio jackfruit v konzervě pochází z indického státu Karnataka.

  1. V Hosagundě a okolních pěstitelských oblastech pěstuje exotické ovoce více než 1 200 drobných zemědělců. Jednotlivé farmy jsou poměrně malé, jejich rozloha se pohybuje kolem 4-8 hektarů.

  2. Drobní zemědělci se spojili do družstva, což přináší řadu výhod. Spojením sil lze efektivněji organizovat procesy, sdílet zdroje a standardizovat certifikační procesy. Zemědělci jsou také prostřednictvím družstva zdarma školeni a dostávají biodynamická hnojiva.

  3. 42letý Ramesh dodává chlebovníky družstvu od roku 2011. Kromě jackfruitu pěstuje také kokosové ořechy a proso. Jeho pole patří rodině už po několik generací. Převzal je po svém otci. Ramesh přešel na biodynamické zemědělství v roce 2008. Zdůrazňuje, jak důležitý je každý jednotlivý krok v procesu pěstování, aby se dosáhlo vysoké úrody s dobrou kvalitou.

  4. Santoshovi je 38 let. Také on převzal farmu po svých rodičích. Z přesvědčení přešel v roce 2012 na biodynamické obdělávání polí. Santosh pěstuje především jackfruit, tamarind, kešu, proso a kokos. Ramesh i Santosh hrdě hlásí, že od roku 2019 pěstují novou odrůdu jackfruitu, která obsahuje méně lepkavé šťávy, a proto se později lépe zpracovává.

  5. Jackfruit roste na kmeni stromu. Ročně plodí v průměru 250 plodů. Jeden plod může dorůst výšky až 100 cm a váhy 50 kg. Jackfruit kvete od září do února. Plody rostou po celý rok, ale hlavní období sklizně je od dubna do května a od prosince do ledna, což je důsledek menší fáze kvetení v období dešťů.

  6. Přibližně po 80 dnech se sklízejí nezralé plody. Pomocí teleskopického srpu lze jackfruit sklízet přímo ze země, zemědělci tak nemusejí lézt na strom. Tento způsob sklizně tak výrazně zvyšuje jejich bezpečnost.

  7. V této fázi ještě jackfruit nemá sladkou chuť. Nezralá dužina má neutrální chuť, což je ideální pro použití jako alternativa masa. Zralé plody naopak chutnají jako směs manga, banánu a ananasu.

  8. Jackfruit se skládá z různých částí rostliny. Vnitřní dužina, která obklopuje semena, se botanicky nazývá "cibulka". Tyto cibulky jsou vlastně okvětní lístky jackfruitu.

  9. Čerstvě sklizené mladé plody jackfruitu jsou převezeny do meziskladu družstva a poté svázány a odvezeny na místo zpracování.

  10. Shivovi Kumarovi je 48 let a pro družstvo pracuje od roku 1999. Jako terénní pracovník je Shiva v neustálém kontaktu se zemědělci a pravidelně navštěvuje jejich farmy. Školí je a radí jim v oblasti ekologického zemědělství. Zemědělství je Shivův život. Do budoucna doufá, že bude i nadále předávat své znalosti a nadšení pro ekologické zemědělství a že bude moci spolupracovat se zemědělci.

Konec seznamu

Žena při zpracování

2. Zpracování, Bengaluru, Karnataka, Indie

V indickém státě Karnataka, kde jackfruit roste, se také zpracovává, konzervuje a označuje. To znamená, že velká část přidané hodnoty zůstává v Indii.

  1. Po příjezdu do zpracovatelského závodu v Bengaluru, který je součástí družstva, je jackfruit nejprve podroben vstupní kontrole. Zkontroluje se kvalita a ovoce se opět roztřídí podle zralosti.

  2. Jackfruit se nejprve oloupe...

  3. ... a poté se nakrájí na malé kousky. Slupky a všechny ostatní nejedlé části jackfruitu se vytřídí a použijí na kompostování nebo výrobu hnojiva.

  4. Po nakrájení na malé kousky se ovoce blanšíruje.

  5. V dalším kroku se ovoce naloží do slaného nálevu a naplní do plechovek.

  6. Plechovky jsou zapečetěny a sterilizovány v autoklávu. To znamená, že jsou spolu se svým obsahem vystaveny vysokým teplotám a tlaku stejně jako v tlakovém hrnci. Tím se spolehlivě sterilizují.

  7. Aby se zajistila kvalita, je zboží před zabalením na palety a před přepravou do přístavu v Čenai podrobeno různým laboratorním testům a dodatečné závěrečné kontrole. Odtud pluje lodí do Hamburku.

  8. Harshitě je 23 let a od roku 2019 pracuje ve výrobním družstvu na zpracování jackfruitu. Je zodpovědná za to, že je každá plechovka označena správnými údaji, jako jsou číslo šarže nebo datum minimální trvanlivosti. Na své práci má Harshita ráda především spolupráci a diskuze s kolegyněmi a kolegy. Má velké ambice dále se profesně rozvíjet v rámci společnosti.

  9. 51letá Viji je vedoucí závodu. Na své práci má ráda především podporu a posílení postavení žen. Díky práci v továrně získávají určitou nezávislost, mají vlastní stálý a pravidelný příjem a nejsou závislé na své rodině nebo manželovi. Mohou vést nezávislý život. Družstvo také pomáhá zajistit, aby děti zaměstnanců chodily do školy a měly spolehlivý přístup ke vzdělání.

Konec seznamu

Náš výrobní partner a dodavatel

3. Náš výrobní partner a dodavatel, Berlín, Německo

Náš výrobní partner se specializuje na veganské pochoutky z vybraných, vysoce kvalitních ekologických surovin. V centru jeho produktů stojí inovace, kulinářství a požitek s čistým svědomím. Sociální a ekologická udržitelnost a etické chování jsou pro našeho výrobního partnera klíčové, což se odráží v dodavatelských řetězcích a spolupráci s jeho dodavateli. Náš partner se zaměřuje na dialog se zemědělci, platí jim spravedlivé ceny a podporuje je školením a certifikací. Je spolehlivým spojovacím článkem mezi společností dm a družstvy v Indii.

dm distribuční centrum

4. Od nás k vám

Z našich distribučních center se plechovky s jackfruitem dmBio vydávají na poslední etapu své cesty do našich dm prodejen. Jakmile dorazí na místo určení, jsou umístěny do regálů, kde je najdete při příštím nákupu.

Váš produkt má tuto certifikaci:

Tento projekt je podporován:

Projekt: Zlepšení ekologických systémů pěstování pomocí dřevin

Zlepšení systémů ekologického zemědělství pomocí dřevin

Náš výrobní partner společně s indickým družstvem zahájil projekt na zlepšení ekologického zemědělství v Indii.

Mezi cíle projektu patří boj proti degradaci půdy, zvyšování biodiverzity, zajištění vyššího a stabilního příjmu pro rodiny drobných zemědělců v Hosagundě a jejím okolí prostřednictvím diverzifikace a zvýšení produktivity.
Zemědělci jsou podporováni při výsadbě malých stromků a školeni v agrolesnictví a ve správné zemědělské praxi obecně.

V průběhu projektu i po jeho skončení bude vyškoleno až 2 000 osob. Za tímto účelem bude zřízena demonstrační farma a projekt bude propojen se stávajícím informačním a školicím střediskem.