7 tipů, jak méně plýtvat potravinami
Ročně každý vyhodí desítky kilogramů potravin. Vyhazuje se především ovoce a zelenina, které by se ještě daly zužitkovat.

dm drogerie
Doba čtení 4 min.
•
25. 8. 2025

1. Nákup si pořádně naplánujte
Plánování je polovinou úspěchu. Dopřejte si chvilku času a naplánujte si týdenní nákup. Sepište si stravovací plán a z toho vyplývající nákupní seznam.
Zkuste uvažovat následovně: Když v pondělí spotřebujete jen asi půlku brokolice, naplánujte si v daném týdnu ještě jeden pokrm z brokolice. Díky nákupnímu seznamu se zároveň vyhnete zbytečným neplánovaným nákupům. Dále také nechoďte nakupovat hladoví.
2. Zkontrolujte si minimální dobu trvanlivosti
Neřiďte se slepě minimální dobou trvanlivosti. Je to pouze datum, dokdy výrobce garantuje při správném skladování trvanlivost potravin. To je sice správně, ale produkty běžně mají delší trvanlivost než tu, kterou výrobce uvádí na obalech.
Zkontrolujte proto barvu, vzhled a vůni potravin předtím, než je zbytečně vyhodíte.
Pozor ovšem na informace typu „spotřebujte do“. Toto označení najdete na výrobcích, které se rychle kazí. Takové produkty by se již po tomto datu neměly konzumovat.
3. Skladujte potraviny správně
Správné skladování je důležité. Některé druhy zeleniny je nejlepší uchovávat ve sklepě, některé ve vlhké utěrce a jiné zas na okenním parapetu. Určité druhy ovoce podléhají rychlejší zkáze, skladují-li se společně.
4. Zmrazujte a zavařujte
Mnohé potraviny jsou vhodné ke zmražení – od zeleniny přes chléb až po hotová jídla. Do mrazáku můžeme dát dokonce i bylinky. Zmrazte je s trochou olivového oleje do tvaru kostek. Když je budete potřebovat, můžete jednu z kostek nechat roztát a bylinky použít. Budou chutnat jako čerstvě natrhané.
dm tip: Ledové kostky si můžete vyrobit i z kousků ovoce přidáním malého množství vody. Výborně se hodí k ozdobení šťáv a koktejlů.
Když už v mrazáku nemáte místo, ale ještě vám zbylo nějaké ovoce, udělejte z něj džem nebo kompot.
5. Vařte ze zbytků
Vaření ze zbytků je zábavné a smysluplné – pestrá zelenina na pánvi, vývary, ovocné saláty, bohatě obložené pizzy a tak dále, a tak dále. S trochou kreativity zbytky jídel rychle zmizí a spotřebují se dříve, než se stihnou zkazit.
Naše tipy:
- Starý chléb je nejvhodnější na sladké nákypy, krutóny nebo nádivky. Polámané zbytky sušenek vylepší chuť moučníků.
- Rozmačkané ovoce se skvěle hodí do mléčných koktejlů nebo kompotů. Přílohy uchovávejte v lednici maximálně dva dny a obohaťte s nimi některé nové jídlo, případně z nich vytvořte hlavní jídlo jako například těstovinovou pánev či mléčnou rýži.
6. Pravidelně čistěte lednici
Aby se vaše lednička nestala živnou půdou pro bakterie a plísně, přibližně jednou za měsíc ji důkladně vyčistěte. Malé skvrny odstraňte hned, jakmile vzniknou.
Potraviny uzavřete vzduchotěsně a zkažené ovoce a zeleninu okamžitě vyjměte z lednice, aby se bakterie vesele nemnožily dále a nezkazily vám další potraviny.
7. Při společném stravování sní člověk méně
Nezáleží na tom, jestli je to před dovolenou, při nakupování jen tak pro potěšení nebo zkrátka proto, že se menší balení neprodává. Někdy člověk nakoupí jednoduše tolik, že to sám nedokáže sníst. Řešením je podělit se o jídlo. Pozvěte třeba na oběd přátele či sousedy.
Rady našich babiček
Jak na to, aby dort neoschl
Okraje koláčů a dortů po nakrájení rychle osychají. Pomůže plátek toustového chleba, který přiložíme na odkrojený konec. Místo dortu potom ztvrdne toust, který ale poté ještě najde uplatnění například v houskových knedlících nebo v nákypu.
Jak využít zbytky jídel z prázdných sklenic
Prázdný neznamená vždy prázdný: I ze zdánlivě prázdných skleniček od hořčice a majonézy se dá vykouzlit kulinářská pochoutka. Nalijte trochu octu a oleje do skleniček, přidejte trochu soli a koření, protřepejte a vzniklou směs použijte na dochucení salátu.
Takto si můžete pohrát i se sklenicí od čokoládového krému. Přidejte teplé mléko a kakao je hotové.
Jak odšťavnit citrony, aniž byste je rozkrojili
Když potřebujete jen trochu citronové šťávy, citron nerozkrajujte! Zbytek by se snadno zkazil. Vezměte si párátko, udělejte s ním malou dírku do kůry a vytlačte tolik šťávy, kolik potřebujete. Dírku potom jednoduše přelepte lepicí páskou a citron dále skladujte v lednici.
Doporučujeme
Konec seznamu