Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Vegetariánské grilování s houbami: Mini hamburgery

Hamburgery s houbami a sýrem, plátky okurek na dřevěném prkénku

Přísady na 8 mini hamburgerů:

Na housky:

  • 250 g mouky (typ 405)
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 lžička čerstvých kvasnic (alternativně ½ balení sušeného droždí)
  • 150 ml vody (35 °C)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • trochu mouky pro pracování s těstem

Na marinádu:

  • 1 malý svazek petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • hrubou mořskou sůl
  • 1 špetka mleté papriky

Kromě toho:

  • 4 velké houby (portobello, žampiony, hlíva máčková)
  • 250 ml rajčatové omáčky
  • 8 plátků rajčete
  • 8 plátků okurky
  • 4 plátky sýru čedar (zrající)

Příprava:

  1. Smíchejte mouku, cukr, sůl, droždí a vodu v mixéru na hladké těsto. Přikryjte a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
  2. Předehřejte troubu na 210 °C. Rozšlehejte vejce. Rozdělte těsto na polovinu a vytvořte 8 kuliček na pracovní ploše pokrytou lehce moukou. Kuličky jemně zmáčkněte a nechte je přikryté kynout dalších 20 minut. Pomažte vejcem a posypte sezamem. Pečte v horké troubě po dobu 7-10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
  3. Pro marinádu nasekejte nahrubo petrželku a česnek, chilli nakrájejte na jemné kroužky. Smíchejte všechny ingredience a odložte marinádu stranou.
  4. Očistěte, oloupejte a nakrájejte houby na plátky hrubé asi 1 cm. Zalijte marinádou a nechte marinovat zhruba 10 minut. Před grilováním pečlivě promíchejte marinádu a houby, aniž byste je polámali. Grilujte na roštu nebo na fólii.
  5. Housky rozpulte a opečte do křupava na grilu. Rozdělte po 1 polévkové lžíci rajčatové omáčky na každou spodní část housek. Ozdobte plátky rajčete, okurky, hub a 1/2 plátku sýra. Přikryjte druhou půlkou housky. Nyní už můžete podávat s extra rajčatovou omáčkou.

Konec seznamu