Vegetariánské grilování s houbami: Mini hamburgery

Přísady na 8 mini hamburgerů:
Na housky:
- 250 g mouky (typ 405)
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 1 lžička čerstvých kvasnic (alternativně ½ balení sušeného droždí)
- 150 ml vody (35 °C)
- 1 vejce
- 2 lžíce sezamových semínek
- trochu mouky pro pracování s těstem
Na marinádu:
- 1 malý svazek petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 malá chilli paprička
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- hrubou mořskou sůl
- 1 špetka mleté papriky
Kromě toho:
- 4 velké houby (portobello, žampiony, hlíva máčková)
- 250 ml rajčatové omáčky
- 8 plátků rajčete
- 8 plátků okurky
- 4 plátky sýru čedar (zrající)
Příprava:
- Smíchejte mouku, cukr, sůl, droždí a vodu v mixéru na hladké těsto. Přikryjte a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
- Předehřejte troubu na 210 °C. Rozšlehejte vejce. Rozdělte těsto na polovinu a vytvořte 8 kuliček na pracovní ploše pokrytou lehce moukou. Kuličky jemně zmáčkněte a nechte je přikryté kynout dalších 20 minut. Pomažte vejcem a posypte sezamem. Pečte v horké troubě po dobu 7-10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
- Pro marinádu nasekejte nahrubo petrželku a česnek, chilli nakrájejte na jemné kroužky. Smíchejte všechny ingredience a odložte marinádu stranou.
- Očistěte, oloupejte a nakrájejte houby na plátky hrubé asi 1 cm. Zalijte marinádou a nechte marinovat zhruba 10 minut. Před grilováním pečlivě promíchejte marinádu a houby, aniž byste je polámali. Grilujte na roštu nebo na fólii.
- Housky rozpulte a opečte do křupava na grilu. Rozdělte po 1 polévkové lžíci rajčatové omáčky na každou spodní část housek. Ozdobte plátky rajčete, okurky, hub a 1/2 plátku sýra. Přikryjte druhou půlkou housky. Nyní už můžete podávat s extra rajčatovou omáčkou.
Bude se vám hodit
Konec seznamu